Logotips d'organismes oficials

Centenars de visitants participen de la particular ‘festa de primavera’ de la Portellada

La població ha celebrat una nova edició de la seua Fira de l'Hort i el Jardí, on no han faltat els estands dedicats al planter, les floreres i les llaors. Tampoc han faltat les exposicions, les degustacions i els tallers

Video Thumbnail
Queretes done veu al nou talent del territori gràcies a 'Arte Joven'
La Portellada s'ha vestit de primavera en una nova edició de la Fira de l'Hort i el Jardí. Els carrers i les places del poble es van omplir de gent i de paradetes en una jornada molt florida i plena de propostes. A la consolidada venda de planter per als horts, floreres per a engalanar balcons i jar

La Portellada s’ha vestit de primavera en una nova edició de la Fira de l’Hort i el Jardí. Els carrers i les places del poble es van omplir de gent i de paradetes en una jornada molt florida i plena de propostes. A la consolidada venda de planter per als horts, floreres per a engalanar balcons i jardins, o algun fruital per a plantar al tros, s’hi van afegir un munt d’estands més. A l’entorn de l’església podies comprar fruita, verdura, vi o inclús alguna joia. La placeta del bar es va dedicar als productors de la terra, on també hi va instal·lar paradeta l’associació ‘Autismo del Bajo Aragón y Matarraña‘, donant una segona oportunitat a llibres en bon estat. Tampoc va faltar l’espai dedicat als animals, que sempre atrau molts de xiquets, i que es va ubicar al parc infantil. Per la seua part, les dones van tirar de les receptes tradicionals per elaborar dolços, mentre Antonio Bel i Ezequiel Micolau van continuar amb la seua particular mostra d’oficis, i en esta edició van explicar als visitants com es ventaven, porgaven i seleccionaven els cigrons. Durant la fira també es van obrir dos exposicions. La primera, dedicada a les fotografies presentades a ‘Valors del Matarranya’, el concurs que impulse la Comarca. I la segona, una col·lecció de joguets creats per Francisco Llobet, a qui acompanyava la seua dona, Araceli Contel.

L’alcaldessa de la Portellada, Gloria Serrat, va destacar que el dia de la fira és molt bonic. “Veus a la gent contenta, tots participen i tots col·laboren d’alguna forma”. Inclús els més menuts, “que han muntat la seua paradeta amb ous i olives”. Per tant, “una fira molt familiar” i uns veïns “molt agraïts que vingue la gent a veure’ns”. Esta fira de la Portellada s’ha consolidat com una bona excusa per a donar a conèixer el municipi. “Un dia de festa i que fa que la gent que és de la Portellada, però viu fora, tingue una excusa per a vindre al poble”. Serrat també va parlar dels orígens d’esta fira, que es va acordar impulsar per al primer dia de maig. “Uns quants veïns del poble van dir que s’havia de fer una fira però sense repetir la temàtica que tracten a altres municipis. I com aquí tenim molta gent que fa el seu hort, que tenen planter i intercanvien llaors, vam decidir fer-la d’esta matèria”. La fira ha funcionat des de la primera edició i s’ha convertit en un dels dies més esperats per als veïns. També per als de municipis de la vora, que aprofiten este dia festiu per a comprar planter per a l’hort o flors per a decorar les seues zones verdes. Els estudiants de 4at de la ESO també van fer paradeta a la fira, les antenes informatives van impulsar tallers i el Banco de Semillas va repartir llaors de varietats autòctones entre els assistents.

A la fira de la Portellada també es podien comprar pollastres a l’ast, caves de Bayod & Borrás, així com algunes de les manufactures que elabore Espartos Manolito. I just a la seua vora estaven Antonio Bel “Diego” i Ezequiel Micolau, que a base d’una forca i una criba explicaven com es ventaven i es porgaven els cigrons. De fet, Diego va recordar que “estem mostrant com es triaven antigament els cigrons”, que es feia “de forma artesanal”. Des de la Portellada recordaven que els cigrons “se solien plantar el primer divendres del mes de març, aquí sant cigroner”. Estes llegums “no se solien entrecavar massa i les replegàvem de juliol per avant”. Pel que fa a les propietats del cigró de la Portellada, que cada vegada està agarrant més nom, Diego va destacar “el sabor. Tenen un calibre menut, la pell no se solte i es couen molt ràpid”. Durant la fira de la Portellada també van actuar els músics de l’escola de jota, que van recórrer els diferents racons del poble en format rondalla. Una fira de l’Hort i el Jardí que es va celebrar este dimecres 1 de maig, però que al llarg del dissabte i diumenge previs també va aplegar algunes propostes. Dissabte es van fer tallers i un tast de cerveses. I a l’endemà vam tindre la festa de Sant Pere Màrtir, que va reunir molts veïns de la població.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans