Logotips d'organismes oficials

Els pobles del Matarranya celebren la màgica nit de Sant Joan

Les revetlles i els sopars populars són les principals propostes per celebrar l'arribada de l'estiu a la comarca. Enguany, no es van poder fer fogueres ni tirar petards a causa de la sequera i l'alt risc d'incendi

Enguany, a Pena-roja la proposta de caminada fins a la Mare de Déu de la Font va tindre una gran acollida entre els veïns. Foto: Rubén Lombarte

Sant Joan, la nit més curta de l’any. Una nit màgica que els pobles del Matarranya aprofiten per a celebrar tota mena de propostes festives. Des de les més tradicionals, amb regust de ritual ancestral, fins a les iniciatives més innovadores. A Massalió van combinar tradició amb festa, van començar seguint el proverbi: “Qui menja caragols per Sant Joan, té diners tot l’any”, amb un sopar a base d’este animal i van acabar amb música amb la Festa de Kintos. A Pena-roja, un any més, l’associació de la Dona Pena-rogina va organitzar una caminada nocturna fins a la Mare de Déu de la Font. Allí van compartir cafè i pastes i van complir amb el ritual de rentar-se la cara al Toll de Sant Joan per aconseguir bellesa i salut per a tot l’any.

Sant Joan coincideix amb l’arribada del bon temps i la reobertura de les piscines. És per això que pobles, com La Freixneda, van optar per organitzar una festa a les instal·lacions aquàtiques. Allí no hi van faltar els tradicionals caragols, també musclos i, és clar, la coca de Sant Joan. Un dolç que no pot faltar per tancar els àpats d’aquella nit. També es va menjar coca a Lledó, on van celebrar un sopar comunitari a la plaça de l’església. Després van acabar la festa amb música. Una nit perfecta amb un duet i un Dj i uns veïns molt animats. També a Queretes Sant Joan és festa important, en esta ocasió van tenir dos jornades plenes d’activitats. A Beseit, la Torre, Arenys o Valljunquera també van programar les seues propostes santjoaneres.

A Calaceit i Vall-de-roures ja fa uns anys que fan coincidir Sant Joan amb la Nit Romàntica, una acció promoguda per l’associació de Los Pueblos Mas Bonitos. A més, a Calaceit es va recuperar ‘La Nit del Foc’ que es va haver de suspendre pel mal temps durant les Festes de Primavera. Així, a Calaceit van sonar els petards, però no a la majoria dels pobles com és tradicional aquella nit. Ja que tota la comarca estava en alerta per risc d’incendis i estava prohibit l’encesa de fogueres i també el llançament d’artefactes pirotècnics.

En definitiva, d’una manera o altra, els pobles i gent del Matarranya van celebrar el solstici d’estiu i l’arribada del bon temps.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans