Logotips d'organismes oficials

La Torre impulsa una campanya de control de les colònies felines

L'ajuntament ha iniciat un programa d'esterilització de gats per controlar la seua proliferació als carrers

Els gats de carrer són habituals als pobles del Matarranya. Foto: M. J.

L’estampa d’un gat passejant o prenent el sol pels carrers dels nostres pobles no és estranya i dona cert encant a la postal rural. Però esta imatge idíl·lica té un costat fosc, que apareix quan estos animals no es troben en les condicions sanitàries adequades o proliferen sense control. Esta és la situació en què es troba la Torre del Compte.

L’alcalde d’esta localitat, Paco Celma, explica que “hi ha un parell de zones on es concentren la major part d’animals i la gent els dona menjar sense control. El problema principal són els excrements i les malalties que poden tindre”. La solució que han trobat en este poble, assessorats per la protectora del Baix Aragó, és el mètode conegut com a CES (captura, esterilització i solta). I ja han posat fil a l’agulla i han intervingut els primers gats. Per això compten amb un pressupost d’uns 2.000 euros, per sufragar uns costos que ronden entre 80 i 60 euros per animal, segons siguin femelles o mascles. “Anirem esterilitzant mentre ens quedin diners”, assegura l’alcalde.

Amb l’entrada en vigor de la nova llei de benestar animal es van engegar ajuts per al control de les colònies per part dels ajuntaments. Segons Celma van arribar tard per demanar esta subvenció, però no descarten optar-hi si es publiquen noves convocatòries. I és que el control de les colònies felines és un projecte a llarg termini, on es veuen els resultats al cap dels anys. Tal com explica Sandra Elías, presidenta de Baix Aragó Animalista i veïna de la Freixneda, al seu poble ara fa uns 5 anys que van començar amb les esterilitzacions i ara tant els veïns com l’ajuntament estan contents amb els resultats. “Ja gairebé no es veuen gats pels carrers i els que hi ha estan en bones condicions, ni famèlics, ni malalts”. I afegeix que amb la castració també s’eliminen problemes vinculats al zel, a més de les ventrades no desitjades, es redueixen baralles, miols i marcatges.

Un altre poble del Matarranya on tenen problemes amb els gats és a Pena-roja.  Allí, ara fa uns mesos es van reunir veïns, ajuntament i protectora d’animals per tal de trobar una solució a les colònies de gats que hi ha a la localitat. Durant la reunió va quedar patent el malestar de diversos veïns afectats per la presència d’estos animals pels carrers. En este poble es va donar el primer pas per reconduir la situació, però per ara encara no s’ha concretat cap pla d’acció.

La convivència entre animals i persones és complicada, és per això que Elías va fer èmfasi en el fet que perquè este tipus de projecte funcionin és clau la sensibilització de la població i la formació dels cuidadors perquè controlin i alimentin adequadament els animals.

Aquí podeu veure una de les primeres soltes de gats de la Torre després d’haver-los esterilitzat:

Video Thumbnail

Solta de gats a la Torre del Compte

L'estampa d'un gat passejant o prenent el sol pels carrers dels nostres pobles no és estranya i dona cert encant a la postal rural. Però esta imatge idíl·lica té un costat fosc, que apareix quan estos animals no es troben en les condicions sanitàries adequades o proliferen sense control. Esta és la

Escolta aquí les entrevistes completes de Paco Celma, alcalde de la Torre i Sandra Elías, presidenta del Baix Aragó Animalista:


MARTA JIMÉNEZ
Mitjans