Logotips d'organismes oficials

L’entorn del Castell es converteix una aula de pràctiques per a la pedra en sec

La Taula del Sénia promou un taller de cap de setmana per a ensenyar esta tècnica constructiva a Vall-de-roures

Els tallers de pedra seca de la Mancomunitat estan sent un èxit de participació. Foto: NDM

La Mancomunitat Taula del Sénia, dintre del projecte Pedra seca del Territori Sénia, està organitzant tallers pràctics sobre esta tècnica constructiva. Estan dirigits a persones sense experiència, però que tinguen interès a aprendre i posar en pràctica la tècnica. La iniciativa s’està desenvolupant entre els mesos de juny i juliol i en diferents punts de Tarragona, Castelló i Terol.

Concretament, van començar a Mas de Barberans, on van fer murs de doble cara, i este passat cap de setmana han estat per Vall-de-roures. Aquí, van treballar a la zona d’aparcament del Castell, on van restaurar un portell. El projecte Pedra Seca de la Mancomunitat ha estat formant a set persones durant sis mesos i ara estos són els monitors que imparteixen estos tallers de cap de setmana.

Segons explica la gerent de la mancomunitat, Tere Adell, estos tallers “són gratuïts i estan oberts al públic general. Són per a gent que els agradaria recuperar alguna paret que els està caent, però que no s’atreveixen perquè no saben per on començar”. En estos cursets se’ls donen les nocions bàsiques perquè la gent s’anime a tornar a aixecar les parets. “Val la pena que no s’abandonen estes construccions i que entre tots recuperem este patrimoni que forma part del nostre paisatge i els nostres pobles”, apunta Adell.

La declaració de la pedra en sec com a Patrimoni Immaterial de la Unesco ha servit per a revalorar la tècnica i de llavors ençà abunden tallers d’este tipus. Tal com apunta Adell, “pareix que estiga de moda, tant de bo, no siga passatger”. Certament, l’acollida que estan tenint estos tallers és bona, i des de la Mancomunitat estan contents amb la resposta, “hem tingut un èxit impressionat, perquè hem hagut de duplicar tallers i, fins i tot, s’ha quedat gent interessada sense poder assistir-hi”. Per a Adell, “això és un símptoma de què la gent és conscient de la problemàtica que tenim de la pèrdua d’este patrimoni i de què tenen ganes de contribuir perquè la pedra en sec no desaparega”.

Un paisatge de pedra seca i oliveres
La pedra seca, juntament amb les oliveres mil·lenàries, són els projectes insígnia de la Mancomunitat. Ambdós estan molt relacionats entre ells, ja que conformen el passatge agrícola del territori. “Estan totalment lligats, si es deteriora la pedra en sec, es deterioren els cultius i al revés. És importantíssim considerar-ho com un conjunt”. Com a exemple, posa el treball que van estar fent amb este any a la zona de les oliveres mil·lenàries de Pena-roja de Tastavins, on van reconstruir les parets dels bancals que estaven plenes de portells. “Ha quedat un espai molt digne i s’ha contribuït a la recuperació paisatgística perquè la gent ho puga visitar i conèixer”, diu satisfeta la gerent.

Esta simbiosis també es pot veure en les valones, unes construccions circulars que envolten les oliveres. Estos elements, amb els nous mètodes agrícoles actuals, han perdut la seua practicitat. Però tallers com estos els recuperen, així ho van fer a Mas de Barberans, on des de la Mancomunitat van reconstruir unes valones perquè la gent conegués la seua utilitat i no caigueren en l’oblit.

El darrer taller del projecte Pedra Seca de la Taula del Sénia, finançat pel Ministeri para la transició ecològica i el repte demogràfic, es realitzarà el 6 i 7 de juliol a Vallibona, on es restauraran empedrats de camins.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans