Logotips d'organismes oficials

Una crònica sobre el ‘Matarranya Íntim’, reconeguda al primer ‘Premi de Periodisme Rural’

El treball va ser publicat a 'El Salto' i duu la firma de la periodista i escriptora Emma Zafón

Emma Zafón, tercera persona per la dreta, durant la foto de grup de l'entrega d'estos premis al 'Periodisme Rural'. Foto: NDM

Madrid va albergar fa unes setmanes l’acte d’entrega dels primers premis de Periodisme Rural. I un reportatge sobre l’edició 2023 del Matarranya Íntim es va emportar un tercer premi. En concret, parlem del treball que va impulsar la periodista i escriptora castellonenca Emma Zafón, i que va ser publicat en el diari El Salto. La peça, sota el títol ‘Matarranya Íntim’, la militancia tozuda de un proyecto cultural que alcanza su décima edición, fa una profunda anàlisi sobre el recorregut d’un festival d’arts d’avantguarda que s’ha convertit en tot un referent del món rural, reflexionant alhora sobre la importància que té la cultura com a eix vertebrador dels pobles. El primer premi d’estos reconeixements al ‘Periodisme Rural’ ha recaigut en María Bosque Senero pel seu treball Entrecabritos: una ganadería turolense, premio nacional, que pide auxilio. El segon premi ha segut per a Ainhoa Díez i el seu reportatge Fuga de cerebros en la España vaciada: cómo Madrid absorbe el talento joven del resto de comunidades. El jurat del certamen va entregar tres tercers premis, entre ells el que s’ha endut Emma Zafón parlant del Matarranya.

En relació a estos premis, Zafón va explicar que els «estan promovent diferents periodistes que o bé treballen des de l’àmbit rural o bé tenen ganes de donar visibilitat al relat creat des dels pobles». De fet, la periodista natural de Llucena va recalcar que entre els professionals distingits «ens vam trobar gent de Cantàbria, d’Extremadura, de Castella». En definitiva, periodistes que «no som paracaigudistes del medi rural», sinó que són coneixedors de la vida als pobles. Uns premis al ‘Periodisme Rural’ que volen «donar visibilitat i importància» a les històries que marquen l’agenda al món rural. De fet, Emma Zafón va considerar que «si entenem que una crònica parlamentària del Congreso és important i ens afecte a tots, hauríem d’entendre des de la mateixa perspectiva una història que parle sobre el cultiu de l’all a la Manxa» i que en el fons verse sobre una qüestió tan significativa «com és la sobirania alimentària». Amb la cultura succeeix una cosa similar. «De la mateixa forma que pareix anecdòtic que aparega una peça del ‘Matarranya Íntim’ en un mitjà d’abast estatal, veiem molt normal que facen cobertura del Festival de Sitges o del Festival de Teatre de Mèrida».

La periodista i escriptora va afegir que «els que som de poble ho sabem: els mitjans de comunicació venen a cobrir alguna cosa» al medi rural «quan hi ha hagut alguna cosa xunga de successos o quan hi ha hagut una cosa súper folklòrica. I als pobles passen les mateixes informacions polítiques, econòmiques, culturals, etcètera, que a una ciutat». Emma Zafón, que ha confirmat que assistirà en qualitat d’espectadora a la pròxima edició del ‘Matarranya Íntim’, que es viurà del 26 al 28 de juliol a Calaceit, va valorar l’interès que va mostrar ‘El Salto’ per la seua història. «Un festival com el Matarranya Íntim, tan potent i amb la particularitat o el romanticisme de fer servir les cases dels residents dels pobles» com a escenari, «el veig molt xulo i no he conegut una cosa així». Precisament eixa particularitat que el fa únic i molt poc comú va entusiasmar el diari. En el reportatge apareixen diferents protagonistes de la nostra comarca, com ara Jacobo Julio Roger, director i ànima del festival, així com Rubén Esteve, regidor de Cultura de la Freixneda, últim poble amfitrió, i que va fer d’enllaç entre la població i l’organització del festival.

Estos primers premis al ‘Periodisme Rural’, impulsats a través de la xarxa de Periodistes Rurals, van estar presidits pel periodista Manuel Campo Vidal, així com per alguns membres fundadors, com ara Agustina Sangüesa, Ana I. Gracia, Alberto Fandos Portella i el qui va ser director del ‘Diari de Teruel’, Chema López Juderías.

Aquí pots escoltar l’entrevista que hem mantingut amb la periodista Emma Zafón:
Aquí pots llegir el reportatge que va fer Emma Zafón i que va publicar ‘El Salto’.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans