L’exposició itinerant ‘Pioneras’ ha visitat 23 poblacions de la geografia provincial
La mostra integre les làmines dels calendaris d'igualtat dels anys 2022, 2023 i 2024, en les quals hi figuren algunes pioneres de la nostra comarca com Annabel Roda i Rocío Zapater
Des de primers de gener, la mostra itinerant de les làmines dels calendaris Pioneras que impulse la Diputació Provincial ha arribat a un total de 23 municipis, i la intenció és recórrer més de 30 poblacions diferents durant el present any. La Diputació ha posat a disposició de tots els ajuntaments que la demanen esta exposició organitzada des del servei d’Igualtat, la qual recopile les làmines que protagonitzen dones pioneres de la nostra província, i que s’han anat publicant en els calendaris d’igualtat dels anys 2022, 2023 i 2024. Parlem d’una iniciativa promoguda per la institució provincial i la subdelegació del Govern d’Aragó a Terol, i que ha tingut en consideració algunes «pioneres» del Matarranya, com ara la periodista Annabel Roda o la jugadora de futbol i àrbitre Rocío Zapater.
Fa uns dies, durant l’acte d’inauguració de la mostra al municipi del Castellar, la diputada del servei d’Igualtat, Beatriz Redón, va apuntar que «des del servei d’Igualtat de la DPT estem molt satisfetes de l’acollida que estan tenint les accions que estem impulsant durant estos mesos, tant la campanya ‘De festa sense agressions sexistes‘, a la qual s’han sumat més pobles que en edicions anteriors, com a l’exposició itinerant de ‘Pioneras’, que durant tot l’any ha estat a diferents municipis». Redón va recalcar que «més de 30 localitats han sol·licitat l’exposició. A més, l’acollida que té a cada poble és molt positiva, pregunten sobre les pioneres, sobre les dones que han fet història a la nostra província. Hauria estat necessària una altra exposició, o fins i tot dos més perquè s’estan demanades a moltes localitats, i això és una mica la referència de l’èxit que estan tenint estes campanyes».
Amb esta campanya de difusió, la Diputació vol visibilitzar entre les veïnes i els veïns de la província la història i trajectòria de dones de la nostra geografia que són o han estat referents per la seua labor en àmbits molt diversos, com les arts, les ciències, els deports, diversos sectors econòmics o la investigació. Les il·lustracions han anat a càrrec de l’artista Elena Castillo. Després de la presentació del calendari de 2024, a finals de l’any passat, la mostra es va inaugurar i va poder ser visitada en primer lloc al Museu Provincial, per a continuació començar la seua itinerància per diferents comarques, amb l’objectiu d’arribar al número més gran de poblacions de la província i un públic més ample, més enllà dels xiquets i xiquetes a les aules, cosa que ja s’havia fet i es continuarà impulsant a través de la unitat didàctica i el treball amb els calendaris que es faciliten als docents.
‘Sense agressions sexistes’
Una altra campanya itinerant que promou el servei d’Igualtat de DPT és la de la pancarta ‘De festa sense agressions sexistes’ als balcons dels ajuntaments durant les Festes Patronals. La campanya que va iniciar la coordinadora d’Organitzacions Feministes a la capital de la província busque sensibilitzar i conscienciar la població en general perquè dones i xiquetes puguen xalar dels moments de lleure i festa sempre des del respecte i la seguretat, així com de la importància de la denúncia davant de qualsevol intimidació verbal o física que es pugue produir en estos contextos. A la campanya s’hi han afegit els consistoris d’Albentosa, Guadalaviar, Berge, Huesa del Común, Cubla, Nogueruelas, Palomar de Arroyos, Molinos, Foz Calanda, Calanda, la Torre del Comte, Torrevelilla, Tramacastilla, Alfambra, la Vall del Tormo, Galve, Híjar, Gea de Albarracín i El Castellar. També hi figuren els consistoris de Cella, Mas de les Mates, Massalió, Santa Eulàlia, Villastar i Alcanyís.