Logotips d'organismes oficials

El Projecte Rural Forks visita el Matarranya

10 dies de ruta amb bicicleta amb jóvens voluntaris a través d'Erasmus + amb la finalitat de visitar i donar a conèixer iniciatives sostenibles en entorns rurals posant el valor el sector primari.

Els jóvens van visitar el projecte agroalimentari del Mas dels Castellans a Calaceit. Foto: Rural Forks

L’associació Biela i Tierra d’Aragó i l’associació Brújula Intercultural de Castella i Lleó estan realitzant la segona edició de Rural Forks. Un projecte que consistix a recórrer amb bicicleta diferents territoris de totes dos comunitats autònomes amb la finalitat de conèixer i donar visibilitat a diferents iniciatives sostenibles en el món rural. Edurne Caballero és una de les organitzadores d’este projecte i ens comenta que enguany les dos rutes triades han estat “una per les províncies de Burgos i Palència i l’altra pel Baix Aragó històric, Matarranya i Andorra Sierra de Arcos“.

Caballero explica com es trien les iniciatives a visitar. “El projecte el que proposa és un marc teòric en el qual han d’encaixar iniciatives d’agroecologia, sobirania alimentària, de decreixement, ecofeminisme, d’un món rural viu i un consum conscient i transformador, i les iniciatives que encaixen en estos paràmetres són benvingudes”. Des de l’organització “els donem ferramentes” als jóvens participants perquè busquen que coses hi ha en el territori, i són ells els que trien per consens on anar, s’hi posen en contacte i es tracen les rutes.

En el cas de la segona ruta, la que recorre el nostre territori, han sigut 14 joves voluntaris els que han pedalat durant 10 dies per a fer un total de 215 km. Des de Casp van arribar a Calaceit, Arenys de Lledó i la Portellada. Van passar per Torrecilla d’Alcanyís i Calanda per a acabar en Alloza. En les parades que van realitzar en el Matarranya, van poder conèixer el projecte de Mas dels Castellans a Calaceit. “Marc i Sara són la 4a generació de productors d’oli”, explica Cavaller, i “ens contaven que per a ells és molt important mantindre la història familiar i retornar tot el que els han donat adaptant-se a la realitat actual, a més fan experiències d’oleoturisme”. La segona visita va tindre lloc en Arenys de Lledó, concretament en el Mas de la Llum, on “Marta i Xavi han creat un allotjament d’ecoturisme autoconstruït amb tècniques de bioconstrucció i construcció bioclimàtica, en este cas fet amb paques de palla i arrebossat amb argila”. A més, “Marta fa anys va començar amb la reutilització de l’ús de la llana“, que avui dia es considera un residu i un problema per als ramaders. Alli mateix, a Arenys, van organitzar una presentació de projecte al teatre de la localitat. En la seua última parada en el Matarranya van parlar amb Víctor Vidal i el projecte de la Xarxa de Llavors d’Aragó en la Portellada. “L’associació se centra en la recuperació i posada en valor de les varietats locals i tradicionals”, Caballero ens parla del que Víctor Vidal explicava als joves, i com “en els últims 100 anys s’ha perdut el 75% de la biodiversitat cultivada de varietats que estan vinculades a cadascun d’eixos territoris”. Tot un problema perquè “la diversitat genètica que permet enfrontar-nos als canvis ambientals que estem patint”.

Rural Forks està dividit en tres fases, la primera, via en línia, en la qual els jóvens busquen, decidixen i planifiquen les rutes i les parades. La segona en la qual porten a la pràctica les rutes amb bicicleta per a visitar i donar a conèixer les iniciatives rurals triades. Mentre que la tercera consistix en una trobada en el qual els voluntaris, de totes dos edicions i rutes, passen un cap de setmana de convivència. Esta cita tindrà lloc l’últim cap de setmana de setembre en un municipi de la província de Burgos amb la finalitat de realitzar l’II Congrés de Joves per un Món Rural Viu.

Este és un projecte finançat per la Unió Europea gràcies al programa Erasmus+, en el qual joves menors de 30 anys i residents a Espanya poden “prendre consciència sobre la importància del món rural i el sector primari, ja que ens proveïx d’aliments, i donar-li el valor que realment té”, confessa l’organitzadora, destacant que “ens incumbix tant a la gent que viu en l’entorn rural com la que viu a les ciutats”.  Amb tot això, busquen “mostrar que en els entorns rurals es poden fer moltes de coses”, perquè “la informació que ens arriba és que a les ciutats és on existix el progrés, el desenvolupament, on està l’èxit professional i les oportunitats, i, en realitat, no és així.” Una vegada coneguts estos llocs, els jóvens voluntaris enriquixen les seues xarxes socials per a donar a conèixer totes estes iniciatives rurals. Realitzen diaris de viatge en la seua pàgina web, pòdcast i vídeos que pugen en diferents plataformes amb la finalitat de donar a conèixer totes estes iniciatives rurals.

Esta és tota una experiència per als jóvens que, segons Caballero, és molt bona per als que “estan acabant els seus estudis i que encara estan decidint com serà el seu futur professional i personal”, ja que són uns dies en què “s’adonen que no es necessita molt per a viure i estar bé” i els dona l’oportunitat de “reflexionar i pensar”, a més de crear amistats i projectes que poden durar molts anys. I tot això, “sempre amb la bicicleta com a eix i el món rural com a punt de mira”.

ISABEL APARICIO
Mitjans