Logotips d'organismes oficials

La desocupació continue caient al Matarranya a l’agost i afecte a 178 veïns

A l'Aragó augmente en un 0,56%, tot i que a nivell interanual registre un retrocés de més de 3 punts. La Seguretat Social registre màxims històrics d'afiliats a Aragó

Anàlisi gràfica de l'evolució de la desocupació a Aragó en els últims anys. Foto: Govern d'Aragó

La desocupació registrada a Aragó en acabar el mes d’agost del present 2024 ha patit un augment en 287 persones respecte a juliol, de manera que la comunitat autònoma té en estos moments 51.108 aturats a les oficines públiques d’ocupació, segons les dades que va fer públiques el director general de Política Econòmica del Govern d’Aragó, Javier Martínez. En roda de premsa, Martínez va recalcar que, efectivament, la desocupació ha crescut un 0,56 per cent en l’últim mes, si bé va posar de manifest que agost és un mes irregular per al mercat laboral. De fet, en 21 dels últims 24 exercicis ha pujat la desocupació a l’Aragó. Si es comparen les xifres del mercat laboral de forma interanual, podem destacar que la desocupació ha caigut en un 3,48% a la geografia aragonesa entre agost de 2023 i agost de 2024. A la vegada, tal i com va apuntar Javier Martínez, l’Aragó ha registrat este agost màxims històrics pel que fa al número d’afiliats a la Seguretat Social. En estos moments, hi ha 620.000 aragonesos amb un treball, la millor dada de qualsevol agost al territori.

Pel que fa a les províncies, la desocupació en el mes d’agost a la nostra província ha experimentat un comportament diferent a la mitjana aragonesa. A Terol, la desocupació ha caigut en un 1,78% (74 persones), i el factor MotoGP, que enguany s’ha viscut durant l’últim cap de setmana d’agost, en té part de responsabilitat. A les dos províncies restants, la desocupació ha pujat. A Osca ho ha fet en un 2,51% (166 persones), mentre que a Saragossa ha estat d’un inapreciable 0,46% (195 veïns). El comportament mensual de la desocupació durant el mes d’agost presente algunes disparitats quant a gènere, trams d’edat i sectors. D’esta manera, atenent al gènere, s’observe que la desocupació ha augmentat sobretot entre els hòmens (ho ha fet en 270), però en les dones ha estat insignificant (17 casos). En el cas del Matarranya, la desocupació també s’ha concentrat entre els hòmens (+5), passant de 74 a 79 veïns, mentre que en les dones ha baixat (-7), passant de 106 a 99 veïnes. Per sectors, al Matarranya ha baixat en serveis i en gent sense faena abans.

A nivell genèric, i si comparem les dades de juliol i agost de 2024, la desocupació ha caigut en 2 veïns. Tot i això, subratllar que la desocupació ha caigut per sisè mes consecutiu al Matarranya i està en el seu registre més baix dels últims cinc anys. Per municipis, en 6 d’ells ha baixat la desocupació este últim mes. En números absoluts, destaquen Beseit (ha passat de 12 a 9 veïns), Queretes (ha passat de 20 a 17 veïns) i Mont-roig (de 6 a 3 veïns), retrocedint en 3 desocupats. A continuació apareix Fórnols (de 4 a 2 desocupats), on l’atur s’ha reduït en 2 veïns, i la Freixneda (d’11 a 10) i Lledó (de 7 a 6), que ho fan en 1 veí. A 7 municipis del Matarranya es mantenen els mateixos nivells de desocupació que al juliol. Apareix Vall-de-roures (58 desocupats), la Vall del Tormo (7 desocupats), Fontdespatla (5), Torredarques (5), la Torre del Compte (5), com també la Portellada (4 aturats) i Ràfels (1). Durant l’últim mes, han augmentat les llistes de desocupats a 5 municipis. Parlem de Calaceit (+5), Arenys (+3), Massalió, Pena-roja i Valljunquera (tots +1).

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans