Logotips d'organismes oficials

Veïns de Mont-roig i Valljunquera representen el Matarranya en l’últim ‘Murra Mundo’

El campionat mundial de morra s'ha viscut enguany a la Ràpita, on han participat més de 250 jugadors. Loïc i Melissa, des de Niça, es proclamen campions del món

Imatge d'una part important de la delegació del Matarranya i el Baix Aragó al 'Murra Mundo 2024'. Foto: NDM

L’afició pel joc de la morra no entén de fronteres. Així ho va constatar la Ràpita este cap de setmana durant la celebració del Murra Mundo. Un mundial de morra que ha arribat enguany a les seues vint edicions, i que en esta ocasió ha reunit més de 250 jugadors procedents de 18 regions diferents. Tampoc hi va faltar la delegació del Matarranya i el Baix Aragó, que va estar representada amb un total de 10 parelles vingudes principalment de Mont-roig, però també de Valljunquera i la Torrosella. En esta ocasió, la victòria va recaure en una parella vinguda des del Comtat de Niça i integrada per Loïc i Melissa, que van superar a la final els vigents campions de morra celebrat el curs passat a Sardenya, els rapitencs Òscar Sanchis i Carrinya. Al mundial hi van assistir jugadors procedents de cinc països diferents, i en esta ocasió tampoc hi fa faltar la selecció valenciana de morra, amb representants de poblacions de proximitat com Herbers, Morella i Cinctorres. Precisament, Cinctorres ha agarrat el testimoni i té intenció d’albergar el ‘Murra Mundo’ de l’any 2027. Prèviament, el mundial de morra viatjarà a Eslovènia, previst del 5 al 7 de setembre de 2025, i l’any 2026 es mourà cap a terres venecianes.

Luis Cros ha format part de l’expedició matarranyenca que ha assistit al ‘Murra Mundo’ de la Ràpita, i va reconèixer que l’experiència «ha estat meravellosa. He de dir que ha segut la meua primera presència en un mundial», i va aconsellar assistir-hi a «tots aquells que els hi agrade la morra i l’estudi antropològic de la gent». Diferents formes de jugar, diferents formes de traure els dits, diferents llengües i diferents ritmes de joc, però un amor incondicional per la morra. Cros va recalcar que «podríem parlar inclús de tres velocitats de morra. Una morra més pausada, que és la que es jugue a les Terres de l’Ebre. Una morra de velocitat intermèdia, com juguem a la nostra província i a Castelló. I després hi ha una morra molt ràpida. Els sards, per exemple, juguen a una velocitat frenètica», va concretar Luis Cros. El ‘Murra Mundo’ es va dividir en dos fases. Primer es va crear una fase de grups, integrat cada grup per vuit o nou parelles que jugaven totes contra totes. Les partides es jugaven a 10 punts i al millor de tres cotos. Les parelles que van obtindre millor puntuació van passar a la fase final, que es va jugar en eliminatòries. També es van jugar a partides de 10 punts, però en esta ocasió al millor de cinc cotos.

Els grups es van organitzar de forma estratègica, amb l’objectiu que a cada grup hi hagués la major diversitat territorial possible. Dissabte de matí es va viure bona part de la fase de grups, i després de dinar es va acabar la primera fase. Tot seguit, les fases finals. De les 10 parelles que va dur la delegació del Matarranya i del Baix Aragó a la Ràpita, set van superar la fase de grups. Però a la fase final van anar caient. La final del mundial se la van endur la parella formada per Loïc i Melissa, procedents del Comtat de Niça, i per primera vegada una dona s’ha consagrat guanyadora del ‘Murra Mundo’. Pel que fa als reptes més immediats de cara a la promoció i la difusió de la morra, Luis Cros va recalcar que una vegada el Govern d’Aragó la va reconèixer Bé d’Interès Cultural la passada legislatura, l’objectiu passe ara per buscar una figura de protecció i de reconeixement internacional, mirant sobretot cap a la UNESCO. I sobre la possibilitat de viure alguna vegada el ‘Murra Mundo’ al Matarranya, Cros va entendre que «a nivell organitzatiu és complex. L’any 2027 se celebrarà a Cinctorres». Serà una bona prova de foc. Per al 2030, el Mundial de Futbol torne a Espanya. «No estaria gens malament fer també el Mundial de Morra al Matarranya».

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Luis Cros, amant de la morra de Mont-roig:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans