Logotips d'organismes oficials

La desocupació continue caient a la comarca i durant el mes de setembre afecte els 166 veïns

Este retrocés s'ha notat en tots els sectors econòmics, sobretot en serveis. La desocupació cau a l'Aragó durant l'últim mes, però es concentre a la província de Saragossa

El responsable de la DGA en matèria laboral, Javier Martínez, durant l'exposició de les dades de setembre. Foto: Govern d'Aragó

La desocupació registrada a Aragó en acabar el mes de setembre ha patit una caiguda en 185 persones respecte a l’agost, de forma que la comunitat autònoma té en estos moments 50.923 aturats a les oficines públiques d’ocupació segons les dades que ha fet públiques en roda de premsa el director general de Política Econòmica del Govern d’Aragó, Javier Martínez. El responsable autonòmic va considerar que «seguim en la tendència a la baixa», i va afegir que l’ocupació està tenint un bon comportament durant l’inici de la tardor, sobretot si tenim en consideració que «per al setembre se sol viure un increment de la desocupació». De fet, dels últims 30 anys, només en vuit ocasions s’ha patit un retrocés d’este indicatiu. A la nostra comarca, la tendència està seguint a la baixa, i el Matarranya porte set mesos consecutius reduint les xifres de desocupats. Si en el mes d’agost hi havia 178 veïns sense faena, en el mes de setembre ha baixat als 166 afectats. L’indicatiu ha reculat en 8 poblacions del Matarranya, i allí on més s’ha notat és a la seua capital. A Vall-de-roures, en estos moments, només hi ha 48 veïns sense faena.

Pel que fa a províncies, la desocupació només ha baixat a Saragossa, on ho ha fet en un 1,05% i es tradueix en 423 persones que han trobat faena este últim mes. A Osca és on més ha pujat la desocupació este setembre. Ha augmentat en un 2,64 per cent, que suposen 179 persones. Per la seua part, a Terol també ha crescut la desocupació. Ho ha fet en 59 veïns, i això es tradueix en un 1,44 per cent. El comportament mensual de la desocupació durant el mes de setembre presente algunes disparitats pel que fa a gènere, trams d’edat i sectors. Setembre s’ha comportat molt bé pel que fa a la indústria autonòmica. En canvi, no ha estat un mes positiu per a l’ocupació entre els jóvens de menys de 25 anys. Per gènere es pot observar que la desocupació ha baixat entre les dones, mentre que ha experimentat un augment entre els hòmens. Si ens centrem en el Matarranya, la desocupació va a la baixa tant entre els hòmens (de 79 a 75 en un mes) com entre les dones (de 99 a 91), i a setembre ha baixat la desocupació en tots els sectors: agricultura, indústria, serveis, construcció i gent sense faena abans.

A nivell general, i si comparem les dades del Matarranya entre agost i setembre del 2024, la desocupació comarcal ha caigut en 12 veïns. Cal afegir que la desocupació ha retrocedit per setè mes consecutiu al territori, i ens trobem en els nivells més baixos dels últims cinc anys. Per municipis, en 8 d’ells ha caigut la desocupació este últim mes. I en números absoluts, destaque especialment Vall-de-roures, que ha vist baixar la desocupació en 10 veïns (de 58 a 48). En dos municipis, que són Calaceit (16 veïns) i Mont-roig (1 veí) han reduït les llistes en dos afectats, mentre que Arenys de Lledó (4 veïns), Queretes (16), Fontdespatla (4), Pena-roja (5) i Torredarques (4 veïns) han vist caure la desocupació en 1 veí. A 6 poblacions de la comarca es mantenen els mateixos nivells que a l’agost. Serien Fórnols (2 veïns sense faena), Lledó (6), la Portellada (4), Ràfels (1), la Torre del Comte (5) i Valljunquera (8 veïns). Finalment, trobem 4 pobles que han vist créixer la llista de desocupats este setembre. A la Vall del Tormo ha crescut en un veí (passant de 7 a 8), mentre que a Beseit (11), la Freixneda (12) i Massalió (11), ho fa en dos veïns.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans