Logotips d'organismes oficials

El cine d’Arenys preestrene ‘Vidas Irrenovables’, un documental que debat sobre les energies verdes

La projecció es viurà demà dissabte a partir de les 18:30 hores amb la presència del seu director, Francisco J. Vaquero. Al documental hi apareixen diferents veus del territori que qüestionen la transició i política energètiques

Imatge del tràiler del documental, el qual viatge per diferents racons de la geografia espanyola afectats per la transició energètica. Foto: Metáfora Visual

L’equip de gravació de Metáfora Visual està fent una potent campanya de promoció del seu últim treball audiovisual. Ens referim a ‘Vidas Irrenovables’, un documental que verse sobre les energies verdes i que pose veu a tots aquells moviments i agents que estan denunciant l’impacte econòmic, social i cultural que està tenint la transició energètica en el món rural, la qual s’ha traduït en una allau de projectes solars i eòlics que pot tindre una transformació sense precedents i un impacte sense retorn del seu medi de vida. La productora està promocionant el documental per tota la província, i demà mateix (dissabte) es projectarà al cine d’Arenys de Lledó a partir de les 18:30 hores. A l’acte hi estarà present el director del documental, Francisco J. Vaquero, després d’haver recorregut altres sales de la província, fent parada per les poblacions de Fuentes de Rubielos, Terol i Alcorisa. En acabar la pel·lícula està previst obrir un col·loqui sobre la política energètica i l’impacte que està tenint en el món rural, on van a parar la majoria de projectes eòlics i solars. Al documental hi trobarem diferents veus de la nostra província, com ara representants de Gent del Matarranya.

En una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, el director del documental va destacar que ‘Vidas Irrenovables’ és un treball de denúncia social, posant l’altaveu «a la part que no té veu a la majoria dels mitjans de comunicació de masses i a través de les institucions», que no és altra que «la part afectada, la part que li toque conviure amb estes infraestructures». Una radiografia nacional del conflicte que ha generat la transició energètica, amb una aposta per a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle que s’està traduint, en molts casos, en la tala massiva d’arbres o en l’ocupació i transformació de terres productives per a l’agricultura i la ramaderia en sòls merament industrials. Vaquero va concretar que «natres també som de poble, venim del món rural», concretament d’Extremadura, i «quan vam decidir començar a fer documentals teníem molt clar que volíem parlar del món rural». L’equip de treball tenia una percepció de les energies renovables «molt idíl·lica», fins al moment que van començar a escoltar veus de gent que «no ho veien tot tan bonic». El punt d’inflexió va ser ‘Quixotes’, un curt de Pablo Lozano que els va animar a investigar.

Seguint amb la línia de ‘Ganado o Desierto’, un treball documental de ‘Metáfora Audiovisual’ que verse sobre el respecte «al model de vida, a les activitats econòmiques, al sector primari del món rural», ‘Vidas Irrenovables’ també és un clam a la dignitat rural. De fet, Salvador J. Vaquero va remarcar que el món rural «portem molts anys de bombardeig cap a l’agricultura, la ramaderia», atacant constantment el què quan el discurs s’hauria de centrar en el com, recordant a la vegada que «és fonamental que es preserven estos models de vida i estes activitats». Si no, «caurem els pobles, però també ho faran les ciutats, perquè el sustent de les ciutats es base en l’explotació dels recursos que hi ha en els ecosistemes i en el món rural». La projecció de la pel·lícula anirà acompanyada d’un posterior debat al voltant de l’impacte social i econòmic que estan tenint els projectes energètics en el món rural. De fet, i atès que el documental recorre bona part de la geografia provincial, el treball audiovisual s’està preestrenant en quatre sales de Terol. La previsió és que el documental arribe a les sales i els cines comercials a partir de gener.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Francisco J. Vaquero, director del documental ‘Vidas irrenovables’:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans