Els Premis Dona Tic reconeixen el treball de dos matarranyenques
María José Martí i Clàudia Soriano van ser distingides per la Generalitat de Catalunya en la desena edició dels guardons del món tecnològic i digital
11 dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, més una iniciativa empresarial i una social, han estat distingides en els ‘Premis DonaTIC 2024’. En esta desena convocatòria impulsada pel govern de Catalunya hi van optar un total de 70 candidatures, totes elles vinculades amb el món de les noves tecnologies i les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).
En esta edició els premis van tindre regust matarranyenc i és que dos de les dones guardonades tenen arrels a Vall-de-roures. María José Martí Gil es va emportar el premi com a emprenedora per la seua start-up ZeroError, una plataforma d’intel·ligència artificial que detecta dades errònies. Ella va néixer a Vall-de-roures va estudiar a Barcelona i viu actualment als Estats Units, on ha desenvolupat la seua llarga trajectòria professional al capdavant de diferents empreses del sector tecnològic i la consultoria. Quan va conèixer el seu nomenament als premis no va dubtar a preparar el viatge amb la seua família cap a Barcelona. “És un premi molt emocionant, per una banda, perquè te’l donen a casa, a la teua terra, i, per l’altre, perquè som dones referents en tecnologia i això comporta molta responsabilitat, ja que no només és un reconeixement a la teua feina sinó a com tu vas obrint camí en un món on no hi ha moltes dones”.
I per la seua banda, Clàudia Soriano va obtindre una menció especial en l’àmbit aeroespacial. Ella és graduada en física i té un màster en astrofísica. Actualment, treballa en un projecte sobre els camps magnètics d’exoplanetes. Esta jove que té família directa a Vall-de-roures va rebre el premi amb sorpresa i emoció. Per a Soriano este tipus de premis són importants perquè “ajuden a visibilitzar-nos i donar-nos a conèixer i que no hi haja únicament perfils masculins en els àmbits científics”.
El lliurament dels premis va tindre lloc el 10 d’octubre a la sala la Paloma, en un acte amb un marcat caràcter festiu amb motiu del desè aniversari de l’esdeveniment. La cerimònia va comptar amb la participació, mitjançant un vídeo, del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo. Per la seua banda, Samper va destacar que esta celebració és “un reconeixement a l’esforç i la passió de tantes dones que, dia rere dia, desafien estereotips i obren camí a les noves generacions en un sector que necessita la seua visió i talent”. Per altra banda, la secretària de Polítiques Digitals recordava que “fa 10 anys, les dones érem 1 de cada 5 treballadors al sector TIC. Ara som 1 de cada 3. Anem pel bon camí, doncs, tot i que encara ens en queda per recórrer”.
El palmarès dels ‘Premis DonaTIC 2024’
Les guardonades en les diferents categories dels Premis Dona TIC 2024 van ser:
Emprenedora: María José Martí Gil
Empresària: Eva García Ramos
Professional: Roser Roca Tohà
Acadèmica/Investigadora: Petia Radeva
Divulgadora: Elisabet Tremps Tor
Revelació: Irene Unceta
Universitària: Martina Massana Massip
FP: Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali
De requalificació: Ana Lucía Silva Córdob
De doctorat: Aurora Tomás Berjaga
Iniciatives referents van ser:
Empresarial:HP Printing and Computing Solutions amb la iniciativa STEM for Girls
D’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Associació Factoria F5 amb la iniciativa FemCoders
Les mencions especials:
Ciberseguretat: Lidia Panosa Gutiérrez
Aeroespacial: Clàudia Soriano Guerrero
Cultura Digital: Susana Pérez Alonso
A més, a l’edició d’enguany, i amb motiu del desè aniversari dels guardons, s’ha atorgat el Premi Honorífic DonaTIC a Anna Mercadé, presidenta del jurat dels Premis DonaTIC fins a la vuitena edició, al 2022.
Aquí pots escoltar les entrevistes que vam fer per a Ràdio Matarranya a Clàudia Soriano i María José Martí: