El premi al millor vi de nous del Matarranya se’n va a la Portellada
El santuari de la Marededeu de la Font de Pena-roja va albergar la segona 'Festa del Vi de Nous'. En esta ocasió es van presentar nou licors diferents. La guanyadora va ser Tere Anglés, de la Portellada
Seguint la línia de la temporada passada, la Marededeu de la Font de Pena-roja va celebrar el dissabte 26 d’octubre la segona Festa del Vi de Nous. Una iniciativa impulsada per la gerència de l’Hospedería Virgen de la Fuente i la Torre del Visco i que en esta ocasió va portar a concurs un total de 9 licors. Una jornada gastronòmica molt potent que va girar al voltant d’un producte molt nostrat i intrínsec a la cultura popular, com és el vi de nous. El jurat no ho va tindre gens fàcil, i per unes dècimes es va decantar per la proposta que va presentar Teresa Anglés, veïna de la Portellada. Una segona festa que va estar molt animada, i que es va complementar amb servei de bocates i formatges. En acabar el tast a cegues, els assistents van tenir la possibilitat de degustar els diferents vins de nous presentats a concurs. La proposta va estar amenitzada amb música, un maridatge perfecte a piano i veu a càrrec de la Cris Rabell.
Víctor Vidal va ser el mestre de cerimònies d’este concurs, i va destacar que «la festa ha anat millor del que ens esperàvem. Per Sant Joan, els noguers no tenien nous», un ingredient determinant per a elaborar este vi cerimonial. Tot i això, «els veïns del territori s’hi van animar. Ens han arribat bastantes mostres. Hauríem de recalcar que, en relació a l’any passat, tots els vins que s’han presentat són espectaculars, donant molta guerra al jurat». Un jurat de luxe, i que ha estat integrat per Valentina Bologna, de Fatto in Casa, Esther Ibáñez, periodista especialitzada en vins, Dabí Latas, professor de l’Escola d’Hostaleria de l’IES Matarranya, i Enrique Monreal, de Mas de Torubio. En relació amb el vi de nous, Vidal va apuntar que «per sort o per desgràcia, a la comarca del Matarranya només hi ha una llicència que en pot fer, i sol fa venda directa als seus clients». Per tant, els vins que s’han presentat «no són de cap celler, sinó de famílies que tenen el costum i la tradició de fer-ne tots els anys».
Una de les particularitats del vi de nous és que, encara que sempre utilitzes la mateixa recepta, el resultat difícilment serà el mateix. «D’un any per a l’altre, el vi no és igual. Hem de pensar que és un element viu; tu el treballes i fa una mica el que vol. Ens ho marque molt la temperatura ambiental». La recepta és ben senzilla, encara que cada família té els seus secrets. El vi de nous «porte vi, tradicionalment negre, encara que també es pot fer amb vi blanc. També duu nous». Poden ser 7 nous o més de 30, «però sempre en número imparell». El vi i les nous les macerem a sol i serena, i quan ha madurat «el filtrem i s’hi afegeix sucre, un alcohol, normalment aiguardent sec, i hi ha qui li pose algun ingredient més, com alguna herba, canella, cafè o un aromatitzant». La tradició de recollir les nous per Sant Joan s’associe a les llums i el caliu. «La llum la guardem amb la llenya, els aliments i els licors. Collim les nous en el punt màxim d’insolació per a consumir a l’hivern, quan no tenim llum».
La idea d’impulsar este concurs de vi de nous va eixir fa un temps del congrés Confitando Territorio que lidere la Torre del Visco. De fet, i com a tradició també, des de l’hotel solen celebrar la nit de Sant Joan amb una escapada al riu, on els clients es renten la cara. A continuació, ja a l’hotel, se’ls convide a una copa de vi de nous.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Víctor Vidal, mestre de cerimònies de la ‘Festa del Vi de Nous’: