El CITA trie Arenys de Lledó per a impulsar la primera Fira de la Llana
Productors, investigadors, artesans, PIMEs i altres actors del sector a nivell nacional es trobaran els dies 15 i 16 de novembre per explorar i compartir coneixements sobre este subproducte
Arenys de Lledó acollirà demà divendres i el dissabte la primera Fira de la Llana, una trobada que s’emmarque dins del projecte Red AgriFoodTe i que impulsarà el Centre d’Innovació en Bioeconomia Rural de Terol (CITATe). Parlem d’una proposta que forme part d’un living lab que busque fórmules per aprofitar el potencial de la llana d’ovella i altres subproductes del sector agroalimentari. Una trobada a la qual s’hi ha sumat també la Diputació Provincial, així com l’ajuntament d’Arenys i Mas la Llum, la caseta de palla d’Arenys, en un projecte finançat pel Govern d’Espanya i el Govern d’Aragó amb càrrec al FITE. La Fira de la Llana s’ha marcat com a gran objectiu dinamitzar el sector llaner i promoure l’economia circular en el medi rural, incentivant la creació d’una cadena de valor sostenible al voltant de la llana. Per tot això, s’ha convocat productors, processadors, artesans, PIMEs i altres actors clau en el sector a nivell nacional, que es trobaran a Arenys per a explorar i compartir coneixements sobre les possibilitats de la llana ara que la Xina n’ha deixat de comprar.
Durant els dos dies de la fira, es duran a terme jornades tècniques amb experts d’entitats públiques i privades, així com centres tecnològics i universitats on s’abordaran qüestions com l’economia circular i les pràctiques agrícoles innovadores. A més, es faran tallers demostratius sobre les diverses aplicacions de la llana. Entre elles, la transformació de la llana abans de filar o feltrar, el filat amb els dits, l’aplicació de la llana com a encoixinat i substrat en planters o elaborar un tapís, així com un taller infantil de creació de xapes, entre d’altres. Però no només seran tallers, perquè durant tot el dia, es podrà visitar l’exposició fotogràfica Bestiarium – razas ovinas de España, amb visites comentades per l’autor. Paral·lelament, es farà una sessió de cocreació en la qual els assistents podran col·laborar en el disseny de solucions viables per a la seua revaloració. Esta Fira de la Llana forme part d’una estratègia més ampla de la Re AgriFoodTe, orientada a la creació d’un sistema de bioeconomia circular al sector agroalimentari i forestal de la província.
Entre els seus objectius específics s’inclouen dinamitzar la cocreació en la cadena de valor de la llana, involucrant productors, processadors, artesans, PIMEs, institucions públiques i centres d’investigació en la recerca de solucions innovadores; crear una xarxa col·laborativa que permeto l’intercanvi de coneixements i la col·laboració entre els diferents actors per promoure la sostenibilitat al sector llaner i avaluar la viabilitat econòmica de les alternatives d’ús i processament de la llana, especialment aquelles que afavoreixen la regeneració de l’aigua utilitzada en el rentat i el seu aprofitament en les plantes de processament. El passat mes d’abril, i davant el problema que van traslladar els pastors del territori, el Matarranya va acollir unes primeres jornades sobre la revalorització de la llana. I és que ningú sap molt bé que fer amb ella des que la Xina va tancar fronteres. Precisament, en eixes jornades celebrades a la Casa de Cultura de Vall-de-roures, es va parlar de crear valor afegit i buscar usos alternatius, pensant en la cosmètica, l’artesania, l’automoció, la construcció i l’aeronàutica.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Marta Fernández, de Mas la Llum – la Caseta de Palla d’Arenys de Lledó sobre la Fira de la Llana: