Logotips d'organismes oficials

Les Jornades Europees de Patrimoni descobrixen la ruta del pantà de Pena

Al voltant d'unes 40 persones van participar en la iniciativa i van gaudir de l'entorn natural i d'un embassament que, després del darrer temporal, ha aconseguit acumular un bon volum d‟aigua

Este any la proposta per a les Jornades Europees va ser una ruta al voltant del pantà de Pena. NDM

Per desè any consecutiu la Mancomunitat Taula del Sénia i diferents ajuntaments han organitzat les Jornades Europees de Patrimoni 2024. Unes Jornades que estan promogudes pel Consell d’Europa, la Unió Europea i el Ministeri de Cultura i que se celebren durant els mesos de setembre, octubre i novembre. Este any les Jornades estan dedicades a Xarxes i Punts de trobada. En el cas del Matarranya els tres pobles que s’inclouen en la Mancomunitat van participar en una proposta comuna. D’esta manera Beseit, Pena-roja de Tastavins i Vall-de-roures es van unir en una ruta senderista al voltant del pantà de Pena.

La cita va ser dissabte, 9 de novembre, i hi van acudir al voltant de 40 persones disposades a aprofitar una jornada cultural a l’aire lliure. La ruta va estar guiada i els caminants van descobrir les curiositats de l’entorn, les característiques del pantà i les diferents masies per on van passar en els aproximadament 8 quilòmetres de ruta.

Tal com resumix la gerent de la Taula del Sénia, Tere Adell, “la trobada va ser molt interessant i vam tenir un dia fantàstic”. Vam poder veure com el pantà es va omplint i ja no està tan buit com els últims mesos. De fet, els participants van poder apreciar els diferents punts per on arriba l’aigua al pantà, que després de les pluges intenses van carregats i van omplint l’embassament a poc a poc. Concretament, el pantà de Pena ha passat d’estar al 21% de la seua capacitat a finals d’octubre, a arribar en estos moments al 58% i acumular més de 10 hm³ després de les darreres plogues.

A més, el temps va acompanyar, amb una temperatura adequada per caminar, i el recorregut era molt assequible i apte per a tots els públics. En acabar, els assistents van poder degustar diferents productes del territori, com pernil, vi, olives o ametlles.
A la jornada va acudir gent dels tres pobles de la mancomunitat, d’altres de la comarca i també es van animar un grup de veïns d’Alcanyís. Segons apunta Adell, “estes jornades són una manera de donar a conèixer el nostre patrimoni cultural, no només a la gent d’aquí, sinó a la de territoris veïns”. Cada any Europa marca una temàtica i des de la Mancomunitat proposen activitats adaptades a esta idea. Este any eren “els punts de trobada” i “ens va semblar interessant reunir els tres pobles de la comarca del Matarranya”.
Per a l’any vinent el tema serà l’arquitectura. Adell ja avança que “segurament seran activitats on veurem construccions arquitectòniques que tinguem al nostre territori”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans