La DPT crea una Mesa de Relleu Generacional per evitar el tancament de negocis als pobles
Obriran quatre borses d'interessats per establir sinergies i donar continuïtat a empreses rendibles
La Diputació Provincial de Terol, des de l’Àrea de Desenvolupament Territorial i Lluita contra el Despoblament, ha posat en marxa d’una Mesa de Relleu Generacional per fer front a una de les principals preocupacions actuals al sector econòmic provincial i com una mesura més amb què afrontar la lluita contra la despoblació a la província.
El diputat delegat de Desenvolupament Territorial, Javier Ciprés, explica que la iniciativa va sorgir després d’analitzar l’informe que van encarregar des de l’àrea a la Cambra de Comerç i Indústria de Terol, per demanar informació sobre la situació de l’activitat econòmica a la província, concretament als pobles de menys de 500 habitants. “Este informe revelava que molts dels negocis que tancarien en els pròxims anys i actualment són rendibles no comptaven amb relleu generacional, la qual cosa suposaria per a la província de Terol un nou cop en la lluita contra la xacra de la despoblació, que és la malaltia pitjor que tenim en esta província”, afirma Ciprés.
L’objectiu de la Mesa de Relleu Generacional és, segons explica el diputat “que l’activitat econòmica de la província que té potencial, no per no tenir un relleu, se’n vagi en orris, i l’informe revelava que estem en un moment delicat, que els joves no emprenen, que el 64% dels negocis no tenen relleu generacional… moltes coses que necessitem atacar”.
La mesa ja ha mantingut tres reunions i ha creat uns qüestionaris per posar en marxa borses amb què generar sinergies entre tots aquells que tenen inquietud per emprendre o generar un negoci puguen apuntar-s’hi. Seran quatre borses: de persones que volen emprendre i indicant el sector en què estan interessades, de negocis que tancaran i necessitaran un relleu, una borsa per a persones immigrants interessades i una altra borsa per a gent jove que està finalitzant estudis de formació professional o altres, per posar-los en contacte amb les empreses. Un cop generades les borses, es valorarà si cal fer formació, s’acompanyarà per impulsar el relleu i es farà un seguiment des de la Mesa.
En esta Mesa també hi participen Cambra de Comerç i Indústria de Terol, CEOE, el Centre d’Innovació Territorial (CIT) de la província de Terol, l’Inaem, la Direcció Provincial d’Educació a través de l’assessora de Formació Professional, i l’ONG Accem. El diputat ha indicat que per complir estos objectius “no només són necessaris els recursos de la DPT, seran necessaris recursos del Govern d’Aragó i del Govern d’Espanya, perquè el problema és gran i si no cuidem que estes empreses que tanquen tinguen continuïtat, hi haurà menys ocupació i més despoblació”.
Ciprés posa en valor la nova Formació Professional com a oportunitat per al territori i per a esta iniciativa: “Si de veritat s’impulsa l’FP, i atès que estes borses aportaran precisament possibles candidats per a estes formacions, podrem impulsar al territori formacions professionals adequades a la demanda de territori i empreses”. Afegeix que “caldrà impulsar solucions flexibles per a l’àmbit rural, amb les ràtios o amb el transport, on el que hem parlat amb el servei provincial d’Educació sembla que mostren disposició, però cal dotar-lo de pressupost i cal cercar la fórmula, per això volem adreçar-nos a la Direcció General de Despoblació”.
Des de la mesa volen treballar amb el sector dels forns, perquè recentment n’han tancat algunes i ja s’han posat en contacte amb el forn de Burbáguena, entre altres, coneixedors que és una de les que afronta la manca de relleu generacional.