Logotips d'organismes oficials

Calaceit acull les jornades “QuedaTE” sobre les oportunitats laborals del territori

Una cita que va reunir les institucions amb els empresaris per analitzar la situació de la comarca, detectar problemes i buscar solucions i oportunitats

Video Thumbnail
20250327 CALACEIT Jornades QuedaTE
Calaceit va acollir les jornades 'QuedaTE', les quals busquen impulsar l'ocupació, enfortir el comerç local i facilitar el relleu generacional en els petits municipis de la Terol. Una iniciativa de la Diputació Provincial juntament amb la Cambra de Comerç de Terol que està recorrent les deu comarque

Calaceit va acollir les jornades ‘QuedaTE‘, les quals busquen impulsar l’ocupació, enfortir el comerç local i facilitar el relleu generacional en els petits municipis de la Terol. Una iniciativa de la Diputació Provincial juntament amb la Cambra de Comerç de Terol que està recorrent les deu comarques de la provincia amb l’objectiu d’estudiar la situació dels diferents territoris. A la trobada van assistir unes 40 persones entre emprenedors, agents locals, institucions i empreses de la comarca del Matarranya. La jornada va posar el focus en tres pilars fonamentals: la il·lusió per emprendre, la unió entre els actors del territori, i la necessitat urgent d’atreure treballadors a sectors com l’hostaleria, la construcció, el comerç o fins i tot els serveis audiovisuals.

Durant la benvinguda, Juan Miguel Monclús Boira, alcalde de Calaceit, va destacar el paper fonamental d’estes iniciatives per mostrar que el territori “té molt a oferir a qui s’hi vulga quedar” i va afegir que s’ha de buscar “un tipus d’economia que assente població al territori”. El van acompanyar María Parrilla, tècnica en Comerç i Desenvolupament Territorial, qui va assenyalar que “hi ha moltes oportunitats per a persones aturades en sectors molt diversos dins d’esta comarca. A vegades només cal visibilitzar-les i connectar-les amb els qui les busquen.” Per la seua banda, Javier Ciprés, diputat de l’Àrea de Desenvolupament Territorial i Lluita contra el Despoblament, i va subratllar que “escoltar el territori és fonamental perquè les autoritats prenguem decisions útils i alineades amb la realitat rural.”

En este sentit, Cambra i Diputació han engegat un estudi per analitzar la situació econòmica i laboral dels municipis més petits de 500 habitants i ara l’estan ampliant als de fins a 3.000. I la principal conclusió que han extret és que als pobles de Terol de menys de 500 habitants, el 65% dels negocis desapareixeran en deu anys per falta de relleu generacional. És per això que, estan posant en marxa una borsa de treball per a buscanr relleus i que estos serveis i estes empreses no tanquen. Ciprés va apuntar que “són empreses rendibles, però que no tenen eixe relleu, i el que volem fer és ajudar-les a través esta borsa”.

La jornada també va comptar amb intervencions d’agents clau com Joaquín Lorenzo (OMEZYMA), Javier Vilalta (Associació Àmbit), i Maria Parrilla, que van compartir recursos i ferramentes actives de suport a l’emprenedoria i a l’ocupació.
Un dels moments més enriquidors va ser la taula rodona d’experiències empresarials locals, on van participar el Restaurant Fonda Alcalá, Adrián Monclús Riol, Matarraña Aventura, Puyo Embou, així com la Fleca Albesa —pròxima a la jubilació— i Confecciones Monfrey. La jornada es van tancar amb un espai participatiu “Dando voz a la Comarca”, un fòrum-debat on es van posar sobre la taula altres necessitats urgents del territori com l’accés a l’habitatge per a treballadors, la formació i la necessitat de crear condicions atractives per a nous residents.

MARTA JIMÉNEZ / REDACCIÓ
Mitjans