Logotips d'organismes oficials

La Comarca del Matarranya sol·licitarà ajut econòmic a DGA i DPT per reparar la Via Verda Val de Zafan

Després del pas de la borrasca Glòria s'han registrat més de 200 incidències al llarg del tram de la Via, al seu pas pel Matarranya

Imatge d'un dels despreniments que ha afectat la Via Verda. / Foto: NDM

La borrasca ‘Glòria’ ha deixat al seu pas zones absolutament arrasades a la comarca de Matarranya. És el cas de la Via Verda Val de Zafan, on s’ha registrat més de 200 incidències, moltes d’elles greus, en el recorregut de la via al seu pas pel Matarranya.

La valoració econòmica que s’ha realitzat des de Comarca, per reparar la Via, puja a uns 30.000 euros. Una quantitat que l’administració comarcal no pot assumir, ja que supera amb escreix la partida que es destina anualment al manteniment de la via. Per aquest motiu, se sol·licitarà de manera formal una ajuda econòmica al Departament de Turisme del Govern d’Aragó, i d’altra banda, la col·laboració de la Diputació Provincial de Terol, a la qual es demanarà que contribuïsca a reparar la via amb el seu parc de maquinària.

La Comarca del Matarranya és l’administració que s’encarrega del manteniment de la Via Verda Val de Zafan, en els 29,56 quilòmetres que travessen el Matarranya; en total, la via té 135 quilòmetres des de La Puebla de Híjar fins a Tortosa, passant pels municipis matarranyencs de Valljunquera, La Vall del Tormo, La Torre del Comte, Vall-de-roures, Queretes i Lledó.

A més, aquesta és un gran reclam turístic comarcal. La Via Verda és un gran atractiu de la destinació Matarranya i al voltant d’aquest recurs hi ha una àmplia xarxa d’empreses que es nodreixen econòmicament: empreses de lloguer de bicicleta, taxis, allotjaments i empreses de turisme actiu. A peu de la via es troba L’Estació de la Torre del Comte que s’ha rehabilitat com un hotel de quatre estrelles, i a Queretes l’antiga estació s’ha recondicionat com un alberg juvenil.

Segons dades ofertes per la Comarca de la Terra Alta, l’any 2008 es van comptabilitzar 40.000 usuaris que van passar per l’estació d’Arnes-Lledó, durant els mesos compresos entre abril i octubre.

A falta de menys de dos mesos per donar inici de manera oficial la temporada alta de trànsit a la Via Verda i a tenor de les destrosses ocasionades a la Via, sumat a la manca de recursos econòmics, de personal i de maquinària, l’administració intueix que no serà possible tenir la Via en condicions per Setmana Santa.

REDACCIÓ
Mitjans