Logotips d'organismes oficials

El primer seminari de formació turística de la Diputació debateix idees i estratègies després del COVID-19

L'empatia amb el client i diferenciació sense renunciar a la sostenibilitat com a estratègia turística podria ser un dels factors d'oportunitat del sector

La formació ha completat aquest matí l'aforament de 100 places i es repetirà la mateixa experiència demà; la pròxima cita serà dimarts que ve 28 d'abril. / Foto: NDM

L’empatia i la proximitat amb el client, encara respectant la distància, podria ser un dels factors d’oportunitat del sector turístic turolense davant la situació creada pel COVID 19. Els ponents del Seminari “Preparant-nos per al futur: turisme sostenible, en present” han insistit en la diferenciació com a estratègia i han animat als agents turístics públics i privats participants a aprofitar les potencialitats de la província amb una adequada política de comunicació i revisant estratègies davant un nou client, empobrit i espantat.

El primer seminari del pla de formació online de la Diputació de Terol per al sector turístic, organitzat en col·laboració amb l’Associació d’Hostaleria i Turisme de Terol, ha completat aquest matí l’aforament de 100 places en l’aplicació en la qual s’ha celebrat. A causa de l’èxit de la convocatòria, i com que s’ha quedat gent sense poder participar, es repetirà la mateixa experiència demà. A més, el canal de YouTube de la institució provincial difondrà l’enregistrament de la sessió d’avui.

El diputat delegat de Turisme de la Diputació de Terol, Diego Piñeiro, ha obert la sessió i ha apuntat que “hem adaptat les formacions que ja teníem planejades a l’Estat d’Alarma, perquè volem seguir treballant perquè la província sigui un referent en turisme sostenible i aconseguir diferenciar-nos a nivell nacional. La idea és que tots els actors que estem compromesos en el sector turístic, igual de fonamentals, sumem en la mateixa direcció. Més encara en aquesta situació”.

Piñeiro ha anunciat que dimarts que ve 28 se celebrarà la segona sessió d’aquest programa de formació, amb una orientació més pràctica. “Creiem que podem anar avançant el treball d’adaptació a la nova realitat després de la crisi del COVID-19. Per això hem posat en marxa aquest pla de formació per al sector turístic, que continuarà durant les pròximes setmanes i pretén oferir claus per a aprofitar les nostres característiques perquè quan acabi el confinament o la limitació de moviments estiguem molt ben posicionats”, ha apuntat el diputat de Turisme de la Diputació de Terol.

Nous conceptes
El president de l’Associació d’Hostaleria i Turisme de Terol, Juan Ciércoles, ha explicat seguidament que “en aquesta situació complicada, necessitem una injecció d’optimisme, pensar en el futur, “reinicialitzar-nos” i comprendre que el concepte de turisme ha canviat, amb espais oberts, amb turisme sostenible i que necessitem eines que fins ara no teníem”.

Ciércoles ha aprofitat el seminari per a “felicitar la Diputació de Terol per ser una de les primeres institucions que s’han posat en contacte amb nosaltres, amb els empresaris turístics, per a interessar-se per les nostres reivindicacions, que són moltes”. I ha assenyalat que continuaran proposant accions o demanant mesures amb les quals el sector turístic pugui superar la situació creada pel COVID19.

Nita Macía, directora de l’empresa Estratègia&Responsablidad i experta en estratègies de sostenibilitat, ha actuat com a moderadora del seminari. S’ha mostrat convençuda que “la gent optarà pel model de turisme que la província de Terol proposa. S’ha fet un gran avanç com a turisme sostenible, s’ha posicionat molt bé tant nacional com internacionalment dins d’aquesta mena de model i tot indica que el mercat el requerirà cada vegada més”.

Abans de donar pas als ponents del seminari, Macía ha advertit que “no podem baixar la guàrdia. Perquè ara potser venen a la província de Terol persones que ens visiten perquè som la seva única opció. I, llavors, serà imprescindible mantenir un nivell molt alt amb el fet de conquistar a aquests visitants ocasionals i no caure temptats a la poca exigència que puguin tenir els turistes que ens visiten en aquest moment”.

Ambaixadors i empatia
Concetta Dëmma, experta en màrqueting de negoci i turisme sostenible, ha proposat afrontar les dificultats que ha portat la pandèmia amb la ment oberta i estant disposats a l’acció. “La motivació és molt important. En aquests temps cal tenir molt present per què estem fent el que fem”, ha dit. A més, la italiana ha assenyalat que cal aprofitar aquesta situació per a “transformar-nos en el que de debò volem ser” i que la millor manera per a crear noves experiències és preguntar als clients.

Concetta Dëmma ha assenyalat la importància de la proximitat amb el client després de la crisi del coronavirus. Ha dit que “el factor empatia és ara una estratègia simple però efectiva perquè la gent busca els teus ulls sobre la màscara, sentir un somriure. La gent requereix un acte íntim”. Ha aconsellat transformar als clients en ambaixadors de l’empresa i explicat que “nosaltres demanem vídeo entrevistes, els fem preguntes simples perquè la gent vegi com ajudem als viatgers i després ho movem per les xarxes socials per a explicar la seva història. Traslladem històries plena de debò i d’autenticitat”.

Client espantat
Per a José María de Juan, director de l’àrea de Turisme i Oci per a Espanya de Norwath HTL-Hotels, “les primeres destinacions a recuperar-se seran els més pròxims, els més accessibles. Ens trobarem amb un client més empobrit, que buscarà una relació qualitat preu molt avantatjosa, tindrà por a pujar-se a un avió o anar-se a una destinació llunyana. Això ens planteja un escenari nou que arribarà més aviat del que es creï”.

De Juan ha assenyalat que al client post COVID 19 “la sostenibilitat li serà igual”. Encara així ha assenyalat que s’ha de continuar apostant per estàndards de qualitat sostenibles i no sortir-se del camí començat, encara que incidint en una política de comunicació pròxima i en la necessitat de redissenyar els productes i serveis. “La prioritat serà assegurar la bioseguretat al client, però també es vendran molt les destinacions amb un component d’exotisme i autenticitat important, i per a la meva Terol és això. Cal continuar insistint en els paràmetres de sostenibilitat, sense oblidar adaptar-nos a tendències com la del turisme intergeneracional”.

A través d’un xat virtual, els participants en el seminari web han aportat idees i reflexions sobre la situació actual. Molts d’ells han incidit en les possibilitats que ofereix el territori rural, han compartit les seves preocupacions sobre les noves fórmules de negoci i opinat sobre possibles situacions de futur.

La pròxima cita amb la formació turística online organitzada per la Diputació de Terol, dimarts que ve 28 d’abril, se centrarà en la gestió de la reputació, en la política de comunicació, les bones pràctiques i la gastronomia quilòmetre 0.

REDACCIÓ
Mitjans