Logotips d'organismes oficials

La connexió entre l’Església i el Castell de Vall-de-roures ja és una realitat

A més, aquest mateix any es preveu finalitzar la tercera fase, acabant la reconstrucció de tot el castell

També s'ha aprovat la transformació d'un magatzem en una nova sala expositiva. / Foto: S. Colomé

El Castell de Valderrobres es troba en ple procés de restauració i reconstrucció. I és que després de finalitzar les obres que han permès donar accés als merlets i delimitar el pati d’armes, la Fundació Valderrobres Patrimonial ha escomès els treballs per connectar el castell amb l’església a través de la recuperació d’un antic passadís.

“L’obertura del passadís ha estat més costosa del que es preveia. Es pensava que hi hauria dos murs de pedra, un a cada part, però a l’iniciar les obres vam veure que al mig hi havia una part emplenada amb pedres que era d’un metre i mig“, va comentar el president de la Fundació, Manolo Siurana. Es tracta d’una obres que s’han vist retardades per la paralització de país a causa de la COVID-19 i en què hi ha hagut una supervisió arqueològica constant. A més, totes les pedres extretes s’han guardat convenientment.

Però aquesta és només una part de tot el projecte que té per objectiu reconstruir el castell. Mentre que la subvenció del FITE ha possibilitat l’obertura de l’accés a les merlets, la delimitació del pati d’armes i la reapertura del passadís, l’1,5% cultural permetrà procedir a la restauració i reconstrucció de les zones derruïdes, que conformen la tercera fase.

En aquesta fase final, iniciada el passat 21 de maig i que es preveu que acabi abans del 2021, es recuperaran els rebosts i les habitacions de l’arquebisbe, i es realitzarà una neteja i restauració de les façanes i un acondicionament general. “A més, tot i que no estava previst inicialment es va a convertir el magatzem de sota del pati d’armes en una zona expositiva. Ja s’ha presentat el projecte a la comissió de patrimoni, que l’ha aprovat “, va comentar Siurana.

SABINA COLOMÉ
Mitjans