Logotips d'organismes oficials

La tercera edició dels Festivals dels Castells d’Aragó serà del 23 de juliol fins al 29 d’agost

La programació d'enguany comptarà amb 26 companyies, 20 d'elles aragoneses, i 136.000€ de pressupost en total. El festival arribarà a Vall-de-roures del 6 al 8 d'agost

Presentació dels cartells dels festivals a la seu de la Diputació Provincial de Teruel. / Foto: NDM

Per tercer any consecutiu ‘Festivales de los Castillos de Aragón’ conquistarà algunes de les seues fortificacions més emblemàtiques, esta vegada completant tot el mapa de la regió. I és que aquesta edició, que se celebrarà del 23 de juliol al 29 d’agost, torna amb una important novetat: la incorporació del castell de Loarre. Així, Huesca s’uneix per primera vegada a aquest recorregut cultural que passe per les tres províncies a través dels seus castells: Mora de Rubielos, Rubielos de Mora, Vall-de-roures i Albalate del Arzobisco a Teruel; Mesones de Isuela i Sádaba a Saragossa; i ara, Loarre en representació de Huesca. Gairebé 30 espectacles que recorreran la història i les diferents arts escèniques, comptant amb noms com Rafael Álvarez ‘El brujo’, María Luisa Merlo o Anthony Blake, però també artistes del territori aragonés.

Durant una mica més d’un mes, les set fortaleses serviran com a escenari per a albergar una trentena d’actuacions vinculades a les arts escèniques en les quals predominarà el teatre com a eix principal, però també hi haurà propostes de música, circ, dansa i humor. I és que la idea és oferir una programació que englobo diferents manifestacions artístiques amb les quals arribar a diferents públics: turistes, població estable, famílies, majors i, fins i tot, als més joves.

El castell de Mesones de Isuela serà l’encarregat d’acollir la primera tanda d’actuacions del festival, del 23 al 25 de juliol. Una setmana després, les activitats es traslladaran fins al castell de Vall-de-roures, del 6 al 8 d’agost, i també en Sádaba, del 6 a 9 d’agost. Després, Mora de Rubielos i Rubielos de Mora, acolliran les actuacions del XXXIV Porta al Mediterrani, de l’11 al 22 d’agost. A continuació, serà el torn de Loarre, del 25 al 26 d’agost, tancant aquesta tercera edició Albalate del Arzobispo, del 27 al 29 d’agost.

Així ho han explicat avui en roda de premsa des de Teruel les autoritats implicades i l’organització. En concret, Diego Piñeiro, diputat delegat de cultura de Diputació Provincial de Teruel; Isabel Arnas, alcaldessa d’Albalate del Arzobispo ; Hugo Arquimedes, alcalde de Mora de Rubielos; Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures; i Toño Monzón, director del festival.

Per part de la Diputació, Diego Piñeiro ha volgut “felicitar la direcció del festival, un festival d’esperit turolense que ha anat creixent fins a convertir-se en un esdeveniment autonòmic fins aconseguir integrar a les tres províncies. Desitjar que aquest festival continuï sent el gran referent de la cultura de les nostres comarques a l’estiu i la nostra comunitat autònoma”.

En representació de l’origen d’aquest cicle, ha parlat també Hugo Arquimedes, alcalde de Mora de Rubielos, una de les seus del festival Porta al Mediterrani que ha declarat que “és el nostre trenta-quatré any de festival i estem molt contents, malgrat la situació que ens trobem, d’haver decidit seguir endavant. Encara que sospesem cancel·lar, vam creure que no havíem de deixar aquest estiu sense cap activitat i apostar per la cultura, sobretot l’aragonesa. El nostre objectiu és permetre a la gent gaudir de la cultura i intentar aprofitar la situació perquè coneguen la província i animar-los al fet que facin tours turístics”.

En aquest mateix sentit, Carlos Boné, edil de Vall-de-roures ha manifestat que “és un plaer el fet de poder estar avui aquí, sobretot quan tot tipus d’activitats s’estan suspenent, per la qual cosa cal agrair al director del festival tot el seu esforç per a adaptar el format”. I és que, “per a municipis com els nostres, en el medi rural, on per l’enclavament o el nombre d’habitants, no hi ha capacitat per a facilitar que els veïns puguin gaudir d’espectacles del nivell d’aquests festivals. Però no sols els veïns, sinó també tot el turisme que al llarg d’aquests mesos ens acompanyarà. A més, en aquesta complicada situació, és la nostra manera de col·laborar perquè el món de la cultura segueixi endavant, sobre tot a aquelles companyies que necessiten públic.”

Així mateix, l’alcaldessa d’Albalate del Arzobispo, Isabel Arnas, ha reconegut que el “atrevir-se a mantenir aquesta programació és molt important per a aquest sector tan castigat. I donar també alegria i esperança als veïns”. Per a això, el municipi ha disposat l’escenari ala plaça de bous i l’antic pati d’armes del castell, on hi ha més de 3.000 localitats i 6 accessos, per la qual cosa podran garantir les mesures de seguretat. “La nostra programació serà el colofó final d’aquesta tercera edició, tenint un paper protagonista la jota amb l’actuació de Beatriz Bernad i Nacho del Río. I és que, no hem pogut celebrar el 50 aniversari del primer monument a la jota que va haver-hi a Aragó, obra de l’escultor Orensanz i que es troba en Albalate”, ha dit Arnas.

Per a acabar, el director del festival Toño Monzón, ha destacat que la programació d’enguany comptarà amb 26 companyies, 20 d’elles aragoneses, i 136.000€ de pressupost en total. “No és relatiu amb els anys anteriors, però continua sent una programació a l’altura d’altres anys, molt variada i adaptada a l’arquitectura de cada seu”. També ha insistit que s’ha fet “recalcament en el producte aragonès, intentant mantenir les arrels de la programació, atesos els nous llenguatges en convivència amb uns altres més convencionals.”

Quan les entrades, Montsó ha destacat que “en tots els castells hem rebaixat el preu per una mica d’empatia amb la situació general, fins i tot hi ha actuacions que són gratuïtes. No obstant això, el preu oscil·la entre els 10€ i els 20€, i hi ha també abonaments en totes les seus”.

 

Una eina contra la despoblació

‘Festivales de los Castillos de Aragón’ va sorgir fa dos anys partint del festival Porta al Mediterrani, el més antic d’Aragó amb més de trenta anys de trajectòria i seu al Castell de Mora de Rubielos i l’Amfiteatre de Rubielos de Mora. Així en 2018 es va decidir traslladar l’èxit del seu format i recuperar altres festivals en castells que van desaparèixer al llarg del temps, com Illueca a la província de Saragossa o Vall-de-rouresl, i un altre de nova creació com el de Sádaba, donant lloc a la marca Festivals dels Castells d’Aragó.

Després de l’experiència d’aquests anys, ‘Festivales de los Castillos de Aragón’ continua apostant per un turisme d’estiu vinculat a les arts escèniques, amb complements en arts plàstiques, visuals i gastronomia, posant en valor cada uns dels Castells seu dels Festivals i suposant una important eina contra la despoblació en les zones rurals d’Aragó.

Aquest Festival està organitzat pels ajuntaments de Albalate del Arrzobispo, Loarre, Fondes de Isuela, Mora de Rubielos, Rubielos de Mora, Sádaba i Vall-de-roures. Compta a més amb la col·laboració de Fundació Autor, INAEM, Comarques del Gudar-Javalambre, Aranda, Hoya de Huesca i les Diputacions Provincials de Teruel, Saragossa i Huesca, Turisme d’Aragó i Govern d’Aragó.

REDACCIÓ
Mitjans