Logotips d'organismes oficials

Més de 100 persones participen a la visita nocturna que propose el castell de Vall-de-roures

Dins del projecte de rehabilitació del monument, s'ha treballat en les il·luminacions interiors. Els dissabtes d'estiu es podrà visitar el castell en horari nocturn

Les sales nobles ja estan decorades amb rèpliques d'obres del Meadows Museum de Dallas. | Foto: R. Lombarte

L’estiu és de nits a la fresca. I les nits de dissabte a Vall-de-roures tenen este estiu una proposta molt especial. I és que el monumental castell ha obert les portes en horari nocturn. De fet, el passat dissabte es va viure una primera experiència. I la resposta del públic, tant de veïns com de visitants, va ser bastant interessant. Un total de 106 persones van recórrer el conjunt monumental del castell i l’església durant la nit. Una proposta que es repetirà al llarg dels dissabtes d’este mes d’agost (a excepció del dissabte 7 d’agost per no coincidir amb el Festival de los Castillos) i que ha estat possible gràcies als treballs d’il·luminació de les sales i interiors del castell que s’han fet al llarg d’esta rehabilitació integral del conjunt històric. Un castell que, a poc a poc, està recuperant el seu resplendor medieval gràcies a les obres de recuperació, il·luminació i consolidació que s’han fet al llarg dels últims mesos.

Manuel Siurana és director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, entitat que s’encarregue de gestionar el conjunt històric, i va concretar que «dissabte vam viure una experiència nova. Gràcies a les obres d’il·luminació del castell, ara podem fer esta proposta. I de fet, volem que la gent pugue contemplar el castell durant la nit, que és una experiència totalment diferent». La resposta va ser interessant, i al llarg de la nit van passar un total de 106 visitants. Al respecte, Siurana va recordar que «els veïns del poble tenen accés gratuït als monuments. I durant el dissabte vam explicar als turistes que amb l’entrada tenien la possibilitat de veure de manera gratuïta el castell de nit, cosa que alguns van aprofitar». Siurana va recalcar que «hem fet una il·luminació monumental, a través de la qual busquem ressaltar els elements arquitectònics distintius del castell», com ara arcs, voltes o escuts.

Una il·luminació que lligue a la perfecció amb les exposicions permanents que s’han instal·lat al castell, com ara les rèpliques procedents del Meadows Museum de Dallas que decoren les sales nobles del castell, i que encara li donen un sentit més poderós i elegant a estes sales. Al respecte, Siurana va entendre que «les pintures encara llueixen molt més de nit perquè la il·luminació les fa ressaltar de la paret i és un moment idoni per a visitar l’exposició». Dins de l’intens procés de rehabilitació del castell i de l’església encara falten els últims detalls, com ara la museïtzació del soterrani del pati d’armes del castell, la instal·lació de la creu de Setmana Santa de Vall-de-roures o d’una maqueta de l’església i el castell a les cavallerisses del castell, així com els panells informatius que complementaran la col·lecció dels gravats de Goya que s’exposen o la sala del cadafal de vigilància de l’antic castell defensiu.

Este pròxim dissabte, així com els dissabtes 14, 21 i 28 d’agost, la intenció és que el castell torno a obrir per les nits. En funció de la resposta del públic, la Fundació Valderrobres Patrimonial no descarte obrir també per les nits durant ponts i festius o en moments d’important afluència de públic.

R. LOMBARTE
Mitjans