Logotips d'organismes oficials

El Matarranya apostarà per un turisme intel·ligent i sostenible per evitar la massificació

El secretari d'estat de Turisme, Fernando Valdés, va visitar dilluns el territori i va anunciar una injecció econòmica de 1,7 milions destinada a un projecte de Sostenibilitat Turística

Manolo Siurana, a l'esquerra, durant la visita al castell que es va fer durant la visita institucional. Foto: R. L.

El Matarranya és un dels territoris que es beneficiarà dels projectes de Sostenibilitat Turística que impulse el govern central. En concret, la comarca rebrà una partida econòmica de 1,7 milions d’euros, els quals té previst destinar a un projecte de turisme intel·ligent i sostenible que repercutirà en les 18 poblacions del territori, i que al mateix temps buscarà consolidar un destí d’excel·lència i corregir la massificació que s’està vivint en alguns punts d’especial atractiu natural. El secretari d’estat de Turisme del govern d’Espanya, Fernando Valdés, va conèixer dilluns el Matarranya, i va visitar una de les seues grans joies: el conjunt de castell i església de Vall-de-roures. Durant la visita, Valdés va estar acompanyat d’alcaldes, de diputats provincials i consellers comarcals del Matarranya, així com de la directora general de Turisme del Govern d’Aragó, Gloria Pérez, que en escassos dos dies ha visitat el nostre territori per partida doble.

Valdés va ser rebut a la casa de Comarca, on el president del consell, Rafa Martí, va explicar que «esta visita ha servit per a conèixer en què consistirà el Pla de Sostenibilitat Turística que ens ha concedit el Ministeri». Un pla amb el qual «volem millorar el territori. Som una Comarca que des del 2003 hem treballat per la sostenibilitat. Volem treballar en esta direcció. I un dels reptes és que el turisme que tenim aquí, i que és significatiu, no creo un impacte negatiu en la gent del territori». Al mateix temps, Martí va afegir que «a través d’este pla podem complir els objectius que ens hem marcat». Entre altres coses, «volem impulsar uns estudis de càrrega per a saber quina és la nostra realitat i de quina forma hem d’actuar per a protegir els nostres espais naturals». El Matarranya s’ha consolidat com un dels destins preferits d’Aragó, amb un paisatge espectacular i de contrastos, «i el que no voldríem és castigar joies com són el Parrissal o altres punts que tenim».

Per la seua part, des de la secretaria d’estat de Turisme van detallar que la província ha captat 6,6 milions d’euros en inversions procedents d’estos programes de Plans de Sostenibilitat Turística, una iniciativa que «està pensada per a millorar la competitivitat dels destins turístics, implantant un model sostenible en una dimensió social, mediambiental i territorial». En este sentit, Fernando Valdés va detallar que a través d’estes inversions «busquem oferir un turisme de qualitat, aprofitant la singularitat de cada territori i fomentant l’emprenedoria des d’una base sostenible que genero creixement econòmic preservant el patrimoni natural i cultural dels seus destins». Al mateix temps, Fernando Valdés va recordar, i fent menció al valor del paisatge, que «després de mesos de pandèmia, sabem la importància que li ha donat el turista als espais naturals i d’interior, a ofertes singulars, i per això el Govern d’Espanya s’ha compromès en el conjunt del territori».

Fernando Valdés va aprofitar la seua visita al Matarranya i va conèixer un dels seus grans encants. En concret, l’acte institucional es va tancar pel castell i l’església de Vall-de-roures, amb una visita personalitzada pel director de la fundació Valderrobres Patrimonial, Manolo Siurana, qui va explicar a tots els assistents l’estat actual dels monuments i tot el procés de restauració que s’ha viscut al llarg dels últims anys. Durant el passat 2021, i tot i que el castell va estar tancat durant més de quatre mesos, l’han visitat més de 35.000 persones.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans