Logotips d'organismes oficials

La bona temporada turística d’estiu, posa al descobert una falta d’oferta en restauració

Els empresaris del sector tenen dificultats per contractar treballadors

El mes d'agost ha deixat uns bons registres de turisme al Matarranya. | Foto: NDM

L’associació d’empresaris del Matarranya, qualifica la temporada d’estiu del 2022 com a bona. Després dels dos anys de la pandèmia, sembla que les dinàmiques turístiques de la comarca tornen a les que es registraven abans del 2020.

Pel que fa al mes de juliol, este ha estat força tranquil, amb dades similars a l’època prepandèmia. Segons la presidenta de l’associació, Marta Ferràs, “abans del 2020 el juliol era sempre un mes en què a la gent els costava arribar aquí. Enguany ha tornat a ser un mes de juliol més fluixet, com era habitual”. Durant els anys de la pandèmia es van registrar dades excepcionals d’arribada de turistes a la comarca, propiciades per les restriccions de desplaçaments entre comunitats i internacionals.

A part del nombre de visitants, els diferents establiments també han notat una disminució pel que fa al nombre de dies de les estances.

Falta en restauració i treballadors
L’agost ha estat un bon mes per al turisme al Matarranya. “Pel que ens han traslladat els associats durant l’agost s’ha treballat molt, com tots els anys. L’agost no falle mai”, afirma Ferràs. Però el gran volum de turisme comporta també problemes. Este estiu s’ha vist molta gent a la comarca i s’ha detectat una descompensació entre en nombre de places hoteleres i cases rurals, i l’oferta en restauració. Així ho expliquen des de l’associació: “hi ha moments puntuals, com al mes d’agost o certs ponts, en què està passant això. Però, a poc a poc, es van obrint alguns establiments hotelers amb restaurant”, i reconeix que sí que falta oferta de bars i restaurants, però “són moments molt puntuals. “Aquí el que és important i pel que s’ha de treballar és per ampliar la temporada. Perquè al final obrir més restauració perquè la resta de l’any estigué forra tampoc interesse. L’ideal seria que s’ampliara la restauració, però a la vegada que la gent es repartisca al llarg de l’any i d’esta manera es genere una feina estable”.

La falta de treballadors també és un problema que afecta al sector. Tal com detalla Ferràs, “estos pics de gent, tampoc no es poden absorbir pel que fa a la contractació de treballadors”. En els darrers anys en el món de l’hostaleria és complicat trobar personal. I és un fet no només del Matarranya, sinó que es viu a escala de tot el país i, fins i tot, internacionalment. Des de l’associació entenen que “si es pogués oferir una faena més estable al llarg de l’any, seria més atractiva, i tot això acompanyat d’altres beneficis”. La millora de les condicions laborals és una lluita constant del sector. “La gent ha de veure que és una eixida professional, en què un es pot guanyar la vida en bones condicions, cada vegada s’intenta tirar cap a això, que es puga lliurar algun diumenge o cap de setmana, perquè la gent puga tindre la seua conciliació familiar“, explica Ferràs.

Al Matarranya s’està apostant per oferir una proposta de qualitat, això es trasllada al fet que els treballadors tinguen una formació i estiguen qualificats. L’associació d’empresaris està en estreta relació amb l’Escola d’hostaleria de Vall-de-roures de l’IES Matarranya. “Volem traslladar la importància de què la gent es forme, ja que dins dels convenis sempre hi ha millors condicions per a la gent que està formada. A més, per a les empreses és molt millor les persones que estan qualificades perquè l’adaptació al lloc de treball és molt més ràpid”, afirma la presidenta.

Els treballadors dels sectors turístics també es veuen afectats les dificultats en l’accés a l’habitatge al món rural. Des de l’associació han detectat que al Matarranya hi ha molta oferta d’allotjament per a turisme, però el lloguer per a persones treballadores està complicat. Un fet que posa un altre entrebanc a la contractació de professionals del sector de manera estable. En este sentit hi ha pobles que estan treballant per ampliar l’oferta d’habitatge dels seus municipis.

Un bon setembre
Este mes de setembre ha portat bones notícies pel que fa al volum de visitants a la comarca. Segons Ferràs, “s’ha allargat la temporada d’estiu. Sobretot és gent que no tenen xiquets i ixen més este mes, perquè s’està molt més tranquil i encara fa molt bon temps. També es nota encara una bona afluència els caps de setmana”.

Desestacionalitzar és un dels l’objectius principals dels empresaris d’este ram, tant per evitar aglomeracions puntuals, com per repartir la feina tot l’any. I en este sentit treballa també l’associació: “la gent ha de saber que fora del mes d’agost hi ha moltíssimes coses per a poder fer i disfrutar del Matarranya”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans