Logotips d'organismes oficials

Los pueblos bonitos s’unixen per reivindicar necessitat comunes i promocionar el seu patrimoni

Per al 2023 preparen 'La nit dels desitjos', una festa lligada a les pluges d'estrelles de l'estiu

L'assemblea regional est de Los pueblos más bonitos va tindre lloc a Ansó. | Foto: NDM

Les localitats d’Aragó, Navarra, Catalunya i València que formen part de l’associació de pobles més bonics d’Espanya es van reunir durant el passat cap de setmana a Ansó per a celebrar l’assemblea de la regió est de l’associació i gaudir del festival etnogràfic que s’ha desenvolupat en esta localitat jacetana.

D’Aragó van acudir Ansó, Aínsa, Alquézar, Roda de IsábenaCalaceiteValderrobresMirambelRubielos de Mora, CantaviejaAlbarracínPuertomingalvoAnento y Sos del Rey Católico.

Miguel Gacia, president de la Diputació Provincial d’Osca, va obrir l’acte felicitant a tots els presents així com a l’associació per l’esforç en promoció i divulgació que fan estes localitats que, com va recordar, “part d’elles també pateixen la despoblació“. En aquest sentit, es va referir que estos pobles que treballen per mantenir el patrimoni i que s’uneixen per a promocionar-lo i difondre’l, és necessari respondre a necessitats com la falta de mà d’obra o d’habitatge, elements fonamentals per a assentar població.

Precisament, el passat 1 d’octubre van celebrar el dia dels Pobles bonics amb un manifest que apuntava en esta direcció. En este sentit, l’alcadesa de Calaceit, Carlota Núñez manifestava que “tenim problemes d’infraestructures i uns pressupostos amb els quals hem de tenir el poble cuidat i donar uns serveis que altres pobles no necessiten, a causa de la quantitat de visitants que ens venen a veure”. “L’assemblea és bon moment per tractar temes i posar en comú que quasi tots els pobles tenim els mateixos problemes i és una manera de fer germanor entre tots”, afegia Núñez.

Durant l’assemblea també van tancar les iniciatives que duran a terme durant el pròxim any. L’alcaldessa de Calaceit ens avançava que com a “novetat de cara l’estiu del 2023 farem ‘La nit dels desitjos’, estem barallant la data del 12 d’agost, aprofitant la pluja d’estrelles fugaces que té lloc aquells dies”. Esta proposta seguirà la línia de la festa de ‘La nit romàtica’ que ja celebren al voltant del dia de Sant Joan.

Calaceit juntament amb Vall-de-roures van ser dels primers pobles a formar part d’esta associació i, tal com apuntava Nuñez, “la repercussió és innegable per als nostres pobles, per la zona en general i perquè tot el Matarranya tinga molta més visibilitat”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans