Logotips d'organismes oficials

El mapa excursionista de les Roques de Masmut és premiat a la Fira de la Muntanya de Vic

El treball, impulsat per l'Editorial Piolet amb la cooperació de l'ajuntament de Pena-roja i el departament de Política Lingüística del Govern d'Aragó, ha segut distingit en una fira per on han passat més de 12.000 persones

El mapa excursionista de Pena-roja / Roques del Masmut. | Foto: NDM

La prestigiosa Fira de la Muntanya de Vic ha premiat a l’edició d’enguany el mapa excursionista de Pena-roja / Roques del Masmut, una publicació que ha anat a càrrec de l’Editorial Piolet, en col·laboració amb l’ajuntament de Pena-roja i la direcció de Política Lingüística del Govern d’Aragó. La Fira de la Muntanya de Vic, tota una referència en el món de l’esport a l’aire lliure, va aglutinar durant el primer cap de setmana de novembre diferents propostes, com ara el Mercat d’Ocasió, el Campionat Open Bloc, així com estos Premis Editorial 2022, que reconeixen les millors publicacions de l’any sobre narrativa de muntanya, biografies, mapes excursionistes o guies de referència. Enguany, el ‘Premi Juli Soler’ al millor mapa ha recaigut en una publicació que verse sobre el Matarranya. El jurat també va entregar un accèssit a un altre mapa de territori aragonès. En concret, el Gravel Sobrarbe de Mont Editorial.

Des de l’Editorial Piolet, el coordinador d’este potent treball, Joan Carles Borrego, va explicar que «este premi és un reconeixement als mapes que es publiquen entre fira i fira, on es valora quin es el millor mapa del territori. I enguany el jurat ha considerat que este mapa de Pena-roja i les Roques del Masmut és el millor editat». Un mapa excursionista que aposte per un territori perifèric, lluny de les grans vedets de l’alta muntanya. L’autor va recordar que «el primer que va fer Piolet quan va nàixer l’any 1995 va ser editar un mapa dels Ports de Beseit-Tortosa». De fet, i a diferència de les principals editorials, Piolet «ha centrat les seues publicacions entre l’Ebre i el Llobregat. I saltar al Matarranya i al Maestrat era el següent pas». Durant els últims mesos, Piolet ha publicat mapes excursionistes dedicats a l’alt Matarranya, Pena i Beseit, el Monte Vallivana o el riu de Montlleó, entre Culla i Benassal.

Per la seua part, i des de l’ajuntament de Pena-roja, el regidor de Cultura i Turisme Rubén Lombarte va destacar que «la creació d’este mapa excursionista va nàixer per a complir una doble missió». Per un costat, «la promoció i la difusió de diferents rutes senyalitzades pel nostre terme, sent les Roques del Masmut, emblema de la nostra població, el fil conductor d’un mapa molt interessant i que cartografie un territori molt potent per al món excursionista». Al mateix temps, «el mapa té una funció toponímica de primer ordre». Lombarte va concretar que «a través de l’editorial Piolet, i amb la col·laboració d’alguns veïns de Pena-roja, s’ha fet una profunda revisió de la toponímia local, perquè tot i que existien treballs previs que es van fer amb molt bona intenció, hi figuraven errors de denominació, d’escriptura i d’ubicació que ara s’han corregit».

El mapa excursionista de Pena-roja i les Roques de Masmut es pot trobar a l’editorial Piolet (www.editorialpiolet.com), així com en llibreries especialitzades, l’Oficina de Turisme de Pena-roja o a Comestibles Laura, la tenda del poble.

REDACCIÓ
Mitjans