Logotips d'organismes oficials

La demanda turística de la província es recupere després de la pandèmia i supere les xifres d’estiu del 2019

La Diputació i Comissions Obreres presenten l'informe sobre 'Sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del turisme a la província de Terol'

El diputat Diego Piñeiro (centre), acompanyat d'Alberto Cobos (esq.) i Albert Vilallonga (dreta). | Foto: NDM

La província de Terol va superar, l’any 2021, les xifres de demanda turística dels mesos d’estiu del 2019, constatant que no sol s’ha recuperat després de la pandèmia, sinó que el turisme continue creixent al territori. Estes dades s’han pogut conèixer a través de l’informe ‘Sostenibilidad económica, social y medioambiental del turismo en la provincia de Teruel’, que recull l’evolució del sector turístic a la nostra província i on s’aborde la necessitat de treballar cap a una gestió sostenible i de futur del turisme. Este informe s’ha finançat a través del conveni de col·laboració entre la Diputació Provincial de Terol i la Confederació Sindical de Comissions Obreres (CCOO), per mitjà del qual la institució ha aportat una dotació de 10.000 euros.

El diputat de Turisme, Diego Piñeiro, va recalcar que «des de l’àrea de Turisme de la Diputació estem molt satisfets amb estes dades i continuarem treballant cap a un turisme sostenible». Ho va fer en la presentació de l’informe, que es va celebrar a la Cambra de Comerç de Terol, i en la que també van intervindre Albert Vilallonga, tècnic de sostenibilitat de l’Institut de Treball, Ambient i Salut (ISTAS) de Comissions Obreres, i Alberto Cobos, director de la Fundació Conjunt Paleontològic Teruel-Dinópolis. Piñeiro va defensar el compromís de la província amb el desenvolupament d’un turisme sostenible. Per això «vam firmar la Carta Mundial del Turisme Sostenible +20», la qual implique «una gestió del turisme en què cal considerar les dimensions econòmica, ambiental, cultural i social».

Tal com remarquen les conclusions del dit informe, «el sector turístic ha evolucionat molt positivament, i s’ha convertit en un motor de desenvolupament econòmic i social» a la província, un aspecte clau per a la creació i fixació d’ocupació al territori. Per la seua part, Vilallonga va analitzar els aspectes més destacats d’este informe, com les dades d’ocupació als establiments de la província, l’oferta d’allotjaments o l’impacte positiu dels esports d’hivern al territori. A més, i «una vegada acabat l’estudi, ens atrevim a afirmar que si bé el turisme, evidentment, no és l’única solució als problemes i dificultats per assolir el desenvolupament socioeconòmic de Terol, pot ser part de la solució si s’aprofiten les oportunitats que brinde esta activitat”.

Per un altre costat, l’informe analitze les xifres i la situació de l’ocupació relacionada al turisme i l’hostaleria, així com les necessitats de formació dels treballadors del sector per tindre una oferta turística de qualitat a la província. Entre els aspectes relacionats amb la sostenibilitat, l’informe aborde com avançar cap a un turisme sostenible i destaque el paper dels plans territorials de sostenibilitat turística a destinació promoguts pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Al mateix temps, parle també de la conservació de la natura, el patrimoni, la gestió de l’aigua, l’estalvi energètic, les energies renovables, l’economia circular, el consum responsable i ferramentes de transport. L’informe recorde que al Matarranya, del 2009 al 2019, s’ha passat de 130 a 257 establiments turístics.

REDACCIÓ
Mitjans