Logotips d'organismes oficials

La Setmana Santa constate problemes de massificació i falta de serveis al territori

El Matarranya, un reclam turístic a l'alça que ha d'afrontar importants reptes de cara al futur més immediat

Els carrers de La Freixneda es van omplir durant la Fira d'Antiguitats, coincidint amb la Setmana Santa. | Foto: R. Lombarte

Una primavera més, la comarca s’ha omplert de turistes per Setmana Santa. Des del sector turístic del Matarranya fan un balanç molt positiu. «Ens ha visitat molta gent», va apuntar la presidenta de l’Associació d’Empresaris, Marta Ferrás, qui va afegir que «inclús hem detectat l’arribada de gent estrangera que, després de la pandèmia, els havia costat una mica més de moure’s i arribar a les nostres terres». «Han vingut americans, belgues, alemanys… gent que fa parada aquí i després continue baixant a la costa», va precisar Ferrás.

Però en esta important arribada de visitants, no tot és positiu, perquè accentue diferents problemes que fa temps que arrossegue el territori, com ara la massificació i el desequilibri entre les places hoteleres i l’oferta de serveis. En este sentit, des de l’associació alerten que és una realitat que cal posar sobre la taula i prendre decisions a nivell territorial, analitzant quina és la capacitat que tenim en allotjaments i restauració. «Hem de conèixer quins límits tenim, quant podem absorbir i pensar en el futur i com volem que sigue el Matarranya d’aquí a uns anys», plantege la presidenta. S’ha de diversificar i promocionar que la gent vingue repartida en el temps i que es visiten els diferents pobles que conformen la comarca, assegure Ferrás, qui va entendre que per això s’està treballant en projectes com ara el turisme de benestar o el de bicicleta.

Un altre punt que preocupe els empresaris del sector turístic és la situació dels paratges naturals. «Els montes estan molt secs i hi ha risc d’incendis. Cal controlar la gent que acampe fora de les zones habilitades, a més de millorar la gestió forestal». En este sentit, Ferrás apunte a l’ecotaxa, un impost que s’aplique a les estades dels visitants d’un territori i destinat a la protecció mediambiental i és de caràcter ecològic. L’ecotaxa és una reivindicació que fa temps que es reclame en el territori i ha de ser una fórmula per traure finançament per a projectes que pogueren ajudar a mantindre els espais naturals i els pobles. «Comarca, empresaris i el Govern d’Aragó haurien de coordinar-se en este sentit», van manifestar des de l’associació.

Marta Ferrás va assistir també a Saragossa a la manifestació en contra dels projectes energètics. Des del sector del turisme estan molt preocupats per com podrien afectar estos projectes els seus negocis. «Aquí s’ha apostat per un model turístic que funcione, assente població, genere llocs de treball i potencie l’economia local. I creiem que els eòlics no hi tenen cabuda», va sentenciar Marta Ferrás.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans