Logotips d'organismes oficials

Hispania Nostra premia Valderrobres Patrimonial en la seua tasca de recuperació

La Fundació, que gestiona el patrimoni històric de la capital del Matarranya, ha estat reconeguda pel seu treball en els darrers vint anys

La Fundació va aconseguir el premi a la conservació del patrimoni com a factor de desenvolupament econòmic i social. Foto: M. Siurana

L’Associació Hispania Nostra juntament amb la Fundació Banco Santader van lliurar el passat 29 de maig els seus premis anuals a les bones pràctiques en la conservació del patrimoni cultural i natural. Estos premis es dividixen en tres categories i una d’elles va recaure en una iniciativa del Matarranya. Concretament, va ser per a la Fundació Valderrobres Patrimonial, la qual va aconseguir el premi a la conservació del patrimoni com a factor de desenvolupament econòmic i social. Els altres reconeixements van ser per a la geoda de Pulpí a Almeria, per la seua intervenció al territori i el projecte cultural ‘Legado Vivo’ de Múrcia, que va ser distingit en la categoria de senyalització i difusió per al patrimoni cultural i natural.

El jurat es va decantar per reconèixer la trajectòria general de la Fundació Valderrobres Patrimonial i va subratllar especialment “la immensa capacitat d’esta institució per convertir la localitat en un referent de turisme patrimonial i cultural, en una de les zones d’Espanya més castigades per la despoblació”. Van reconèixer el valor de la proposta que “unix patrimoni i el seu entorn, intervencions de primer nivell, així com formació i sensibilització d’una ciutadania que s’ha bolcat en la defensa del seu llegat”.
Per la seua banda, des de la Fundació Valderrobres Patrimonial, el seu director, Manolo Siurana declarava que “estem molt contents perquè és un reconeixement en l’àmbit de l’estat espanyol i això sempre és positiu, perquè ens projecta més enllà de la zona on nosaltres tenim més repercussió“.

Des d’Hispània Nostra van destacar que “l’Associació Cultural Repavalde primer i la Fundació Valderrobres Patrimonial han dut a terme un procés de recuperació del patrimoni artístic de Vall-de-roures centrat en béns immobles (hospital medieval, castell, església, col·legi, torres, muralla, ermita), mobles (peces arqueològiques, escultures, orfebreria, indumentària, pintura) i immaterial (història, música…). Tot això, acompanyat d’una excel·lent gestió de visites, que obren els espais 358 dies a l’any i un manteniment eficient”. I és per tot això que des de la Fundació estan tan satisfets, “este premi ens dona energia per continuar treballant i, sobretot, perquè no és un projecte concret, sinó que ens vam presentar per la globalitat de treball que portem fent estos vint anys”.

Cal destacar que en edicions anteriors d’este premi i en esta mateixa categoria es van guardonar projectes del territori com el que duu a terme La Taula del Sènia amb les oliveres mil·lenàries.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans