window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El castell de Vall-de-roures rep 41.000 visitants en 2023, un increment del 13%

La Fundació qualifica l'any de 'molt bo' malgrat una Setmana Santa i un estiu fluixos

L'últim trimestre de l'any el conjunt monumental ha rebut un abundant nombre de visitants. NDM

El castell de Vall-de-roures, un dels monuments més emblemàtics del Matarranya, ha registrat un total de 41.004 visitants durant l’any 2023. Aquesta xifra representa un increment del 13,07% respecte a l’any anterior (4.739 persones més), i de l’11,69% respecte a l’any 2019, el de referència d’abans de la pandèmia. Per al director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, Manolo Siurana, aquestes xifres confirmen que “s’han superat tots els efectes negatius i ‘positius’ de la pandèmia i tornem ja a la tendència normalitzada que teníem abans”. Siurana ha valorat molt positivament aquests resultats. “Ha estat un any que ha tingut pujades i baixades, però en conclusió ha estat molt bo”. “Va començar malament, amb una Setmana Santa més fluixa del normal. Després la primavera va ser molt bona. L’estiu va ser també més fluix, i a partir de setembre va començar una gran pujada, una pujada molt forta que va continuar fins a acabar l’any”, concreta Siurana.

Durant l’últim any, el castell ha acollit diferents proposades com a jornades, premis o congressos. “El Saló de les Xemeneies és un espai ampli i adequat per a aquesta mena de propostes”, ha explicat. També és el marc perfecte per a actuacions artístiques, com el Festival dels Castells, que es va celebrar a l’estiu.

Aquest 2023 també va destacar perquè la Fundació va rebre el reconeixement d’Hispània Nostra a la labor de recuperació del patrimoni. “És un reconeixement que ajuda a confirmar que anem en la sendera adequada”, va assegurar el director. Enguany també va destacar per la restauració de l’ermita dels Sants.

Per a enguany, la Fundació té entre mans ampliar l’oferta del castell amb una visita virtual del monument, així com l’adequació del pati d’armes, on s’han detectat filtracions que provoquen goteres a la sala museu i els vestuaris que hi ha just sota. Ja fora del recinte del castell, tenen prevista per a esta mateixa Setmana Santa l’obertura del Torreó de Valentinet, on s’instal·larà una cambra fosca; així com adquisició i consolidació de la Fàbrica de paper Roda, un emblema del passat industrial de la localitat.

Amb tot el treball que porten fet, més els projectes que tenen en l’horitzó, Manolo Siurana preveu un futur encoratjador. “Soc positiu i crec que per al 2024 podríem arribar als 44.000 visitants”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans