window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Comencen les obres de condicionament del camí natural de la Val de Zafán al seu pas per Alcanyís

Els treballs tindran un pressupost de més d'1,6 milions d'euros i seran executats per l'empresa pública Tragsa. El camí tindrà ús compartit entre veïns i usuaris de la Via Verda

Representants municipals i de la companyia avaluen les obres de la Via Verda que s'iniciaran el pròxim dilluns. Foto: NDM

El pròxim dilluns començaran les obres de condicionament d’un nou tram de la Via Verda ‘Val de Zafán’. Parlem, en concret, de l’esperat tram que unirà Alcanyís i Valldesgorfa amb el Matarranya a través del Túnel de l’Equinocci. Gràcies a esta actuació, que serà executada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través de l’empresa pública Tragsa, es millorarà un recurs cultural i turístic a l’alça, i que al llarg de l’any 2023 va rebre més de 100.000 usuaris en el seu tram català. Una vegada executada l’obra, el tram d’Alcanyís comptarà amb accés públic i serà totalment compartit i compatible entre agricultors, veïns i ciclistes, de manera que les labors agropecuàries que tradicionalment s’executaven a la zona se seguiran fent i l’ús agrícola es compaginarà com a tram de Via Verda per a ciclistes.

L’alcalde d’Alcanyís, Miguel Ángel Estevan, el segon tinent d’alcalde del consistori d’Alcanyís, Eduardo Orrios, i l’oficial cap de la Policia Local, Javier Zabala, es van reunir el 23 de gener passat amb la direcció de l’obra en qüestió. Estevan va expressar la seua satisfacció pel compliment de «l’esperada notícia del començament de les obres del Camí Natural de Val de Zafán», ja que es tracte d’una «importantíssima notícia per a la ciutat i per al Baix Aragó, ja que canviarà el sentit turístic del municipi i del seu entorn». L’alcalde d’Alcanyís va recordar que «portàvem més de 8 anys esperant este projecte», i va qualificar l’obra de «gran moment», desitjant que «enguany ja puguem veure els seus resultats». Així mateix, Miguel Ángel Estevan va demanar «disculpes i comprensió als afectats pels treballs», si bé les obres seran «pel bé de tot Alcanyís».

La millora del vial de Val de Zafán i la seua conversió a Camí Natural entre els punts quilomètrics (PK) 4,6 i 18,053 tindrà un termini d’execució de 18 mesos i un pressupost de 1.640.405,52 euros. L’obra, que implique tall al trànsit de vehicles per les zones per les quals es vaja executant, transcorre majoritàriament pel terme municipal d’Alcanyís i, en el tram final, pel de Valldesgorfa. A la vegada, inclou la millora del vial rural i el seu entorn des de l’eixida del tercer túnel -en sentit des de la connexió amb la carretera N-211 i direcció Valldesgorfa- i fins a la connexió amb el camí natural ja existent a través del ‘Túnel de l’Equinocci’. Inicialment, estava previst que les obres arrencaren des de l’antiga estació de tren d’Alcanyís, si bé s’ha ajornat el tram inicial en coincidir amb les obres de creació del vial al nou Hospital d’Alcanyís.

Al tram comprès entre els PK 4,690 i 14,600, és a dir, des de la sortida del tercer túnel (direcció Alcanyís-Valdealgorfa) fins a l’antiga estació de tren de Valldesgorfa, els treballs consistiran en escarificat, refinament i reperfilat de la calçada existent, incorporant 2 centímetres de terra calcària, proteccions en obres de fàbrica i senyalització del viari existent com a Camí Natural amb trànsit compartit (amb una limitació de velocitat màxima de 20 km/h). Al mateix temps, es millorarà la superfície de l’esmentat tercer túnel i s’hi instal·larà una il·luminació LED. A l’últim tram, una de les grans actuacions serà l’adequació del ‘Túnel de l’Equinocci’, de gran atractiu turístic amb els seus 2,110 quilòmetres de longitud, el qual s’obrirà al públic, es reforçarà, se millorarà el ferm i la pavimentació i quedarà il·luminat amb llums LED.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans