Logotips d'organismes oficials

El turisme d’autocaravana aparca als pobles del Matarranya per Setmana Santa

L'arribada massiva de visitants fa palesa la manca de serveis, bars i restaurants al territori

El nou aparcament de caravanes de Vall-de-roures, completament ple durant la Setmana Santa. M. Jiménez

L’arribada de turistes al Matarranya durant esta Setmana Santa ha estat massiva. Els diferents allotjaments de la comarca han penjat el cartell de complet, hotels, cases rurals o apartaments. I a estos se’ls sumen els que porten la casa a sobre. És a dir, els que viatgen en caravana, autocaravana o furgoneta, que són cada cop més nombrosos al nostre territori. Precisament, este tipus de viatger, que busca un contacte directe amb la natura, ha trobat al Matarranya una destinació ideal. En els darrers anys, molts pobles han anat habilitant zones per a este tipus de vehicles. Però esta vegada s’han vist desbordats, especialment els dies més marcats de Setmana Santa. Per exemple, Mont-roig o Pena-roja han alertat de les dificultats d’estacionament amb què s’han trobat este tipus de vehicles. També a Vall-de-roures el nou aparcament de caravanes, a la zona esportiva, es va omplir, i es podien veure estacionades a diferents punts no regulats del municipi.

Precisament, des de l’Oficina Municipal de Turisme de la capital no recorden una Setmana Santa tan intensa pel que fa al nombre de visitants. I és que el degoteig de turistes en este punt d’informació ha estat constant des de l’inici d’este període vacacional, que va arrencar el cap de setmana del 23 de març i no es donarà per acabat oficialment fins a este diumenge. Tot i que les responsables de l’espai confessen que els dies més forts ja han passat, “no hem parat d’atendre visitants, molts més que l’any anterior”.

Esta gran arribada de visitants, a banda dels problemes d’aparcament i circulació, va tornar a deixar al descobert la manca de serveis del territori. Un dels punts calents va ser Beseit. Des d’allà, Javier Moragrega, de la Fàbrica de Solfa, recomana “analitzar la situació perquè tota la ciutadania (veïns, segons residents i turistes) estiguem a gust. I això, entenc, ha de passar per una regulació”. Fins i tot, en municipis petits i menys massificats, com ara Ràfels, s’ha notat l’arribada aclaparadora de turistes. José Higueras, de l’Alqueria, reconeix que “hi ha molta més gent al carrer i es nota que el visitant vol descobrir el Matarranya”. Però considera que tindre un territori tan descompensat en serveis no acompanya. “No pot ser que cada cop hi hagi més llits i no es creïn nous serveis. La gent vol menjar. És necessari un equilibri”.

En definitiva, la Setmana Santa no va defraudar. I malgrat que les previsions del temps no eren gaire favorables, els restauradors no van registrar cancel·lacions d’última hora i majoritàriament la pluja va respectar el visitant i les activitats programades per a estos dies des del territori.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans