Logotips d'organismes oficials

L’Oficina de Turisme de Vall-de-roures atén un 40% més de consultes durant la Setmana Santa

El territori ha registrat dos setmanes amb rècord de visitants. El gruix de turistes han arribat de les comunitats veïnes de Catalunya i València

El visitant busca en la comarca natura i pobles amb encant. Foto: Marta Jiménez

L’Oficina Municipal de Turisme de Vall-de-roures dona per tancada la campanya turística de Setmana Santa. Després de dos setmanes de faena intensa les responsables d’este espai han fet balanç de l’activitat en esta oficina d’informació, que és una de les més concorregudes de la comarca. De fet, ahir encara van tindre molt de moviment, perquè el 8 d’abril, Sant Vicent Ferrer, és el patró de la Comunitat Valenciana i era festiu allí.

I precisament, del País Valencià, juntament amb Catalunya, és d’on provenen el gruix de visitants que arriben al Matarranya. Concretament, i tal com apunta Núria Ruano, responsable d’esta oficina, “el 50% són catalans i valencians, seguits per bascos, madrilenys i després ja són gent vinguda d’Aragó, Castella la Manxa i, ja en compta gotes, de la resta del país. I a escala internacional, estos dies s’han fet notar francesos i holandesos.

Tanmateix, el que d’estaca més d’esta Setmana Santa és l’increment de persones que s’han acostat a demanar informació. “Hem comparat les visites d’estes dos setmanes amb les de l’any passat i s’ha incrementat un 40%”, apunta Ruano. I van buscant “natura i pobles”, destacant Vall-de-roures i el seu patrimoni, així com Beseit i el Parrissal, que és l’espai natural “estrella”.

I pel que fa al perfil del visitant, reconeix que “hi ha un mica de tot, però estes setmanes que també era festa a les escoles, hi ha un perfil més familiar”. El que sí que ha volgut destacar la tècnica en turisme és el boom de les caravanes, “ha augmentat moltíssim, ha estat espectacular. A més, ens ha agafat (a Vall-de-roures) en el moment de canvi d’una àrea d’autocarvanes a una altra i al final hem tingut tots els espais plens”. En concret, este tipus de visitants consulten molt a l’oficina l’accessibilitat d’este tipus de vehicles pels diferents entorns, per saber per on es poden moure.

En relació amb la massificació i falta de serveis de territori, des de l’oficina de la capital han notat també esta situació. I així ho concretava Ruano, “en estes èpoques puntuals que ve tantíssima gent, no es dona l’abast. I la gent que va amb autocaravanes incrementa el problema”. I tancava exposant que “és una situació que s’hauria de solucionar i mirar com fer-ho entre tots”.

Les dades comarcals
I a nivell comarcal, estes tendències es repeteixen i confirmen, segons l’estudi que es va realitzar a través de les consultes de les oficines de turisme de Beseit, Calaceit, la Freixneda, Pena-roja de Tastavins i Vall-de-roures durant l’any passat.

L’any 2023, es van atendre 86.968 persones entre estes cinc oficines de turisme repartides per la comarca. Això suposa un 15% més que l’any 2022. La major part van mostrar interès per conèixer de forma general el territori, però el que més atenció va despertar entre els visitants van ser els espais naturals i les zones de bany, el patrimoni i els monuments, el senderisme, els passejos i els pobles amb encant.

Pel que fa a la procedència és principalment nacional amb un 96%. Catalunya representa el 30% del volum dels visitants, 24% són de la Comunitat Valenciana, 9% aragonesos, 8% de Madrid i el 5% del País Basc. Internacionalment destaquen França, Països Baixos i Alemanya. Segons les dades d’estes oficines, les estances majoritàries són de 3 dies, així ho responen el 32% dels enquestats. El 23% fan visites d’un dia i un percentatge similar s’estan entre 4 i 6 dies, i el 10% estan 2 dies.

En este estudi també s’analitzava el tipus de visitants, en estes oficines van comptabilitzar que el 41% són parelles, seguides per grups (17%) i el 9% que són famílies amb xiquets. En la seua major part la gent arriba al Matarranya a través del boca-orella (34%). Internet i les xarxes socials són també una font important d’informació amb un 20%. I cal destacar també un 17% de persones que són fidels al territori, és a dir, són turistes que en altres ocasions ja han visitat la comarca i per diverses raons decideixen repetir.

En este sentit Núria Ruano concloïa que el visitant en general marxa content. “Molta gent no n’havia sentit gaire a parlar de la comarca i se sorprèn gratament dels paisatges que tenim i també dels pobles amb interès cultural i artístic que hi ha al territori”.

MARTA JIMÉNEZ/REDACCIÓ
Mitjans