Logotips d'organismes oficials

El conseller Blasco recorde que «cap ajuntament» els hi ha demanat regular els pisos turístics

El màxim responsable de Turisme i Medi Ambient al Govern d'Aragó va visitar el Matarranya durant la celebració de les Jornades Gastronòmiques. Va explicar que la política autonòmica aposte per «crear» oferta de lloguer i no per «prohibir»

Al Matarranya han proliferat les vivendes d'ús turístic (VUT). Foto: MJG

Coincidint amb la celebració del ‘Matarraña Di-Fusión‘, el conseller de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, va visitar la nostra comarca. I una vegada més, el conseller va destacar el potencial turístic del Matarranya, entenent que «està dos passes per damunt de la resta de les comarques», tant en destí com en producte. Precisament, i durant esta última visita, Blasco també va parlar de regulacions i limitacions davant la petició que han fet les associacions d’empresaris, i que denuncien un desequilibri estructural entre pisos de lloguer i pisos turístics a algunes poblacions del Matarranya. El conseller va manifestar que «a vegades sonen tambors de regular els habitatges de turisme rural. Inclús s’ha parlat de moratòria o de limitar». Manuel Blasco va entendre que este desequilibri «no és un problema generalitzat d’Aragó», sinó que afecte dos o tres comarques concretes, però destacava que «al Matarranya comence a veure’s este problema», com també al Sobrarbe i les zones d’esquí dels Pirineus.

Pel que fa a possibles solucions en el desequilibri residencial, des del departament de Turisme van manifestar que Govern d’Aragó «està treballant en crear habitatge, més que en prohibir», d’aquí que s’està tancant una estratègia consensuada amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis turístics afectats per a ampliar el seu parc residencial, i que es destinarà a lloguer. Tot i que la DGA no ha anunciat les poblacions que es beneficiarien d’esta política residencial, Beseit i Calaceit figuren com a possibles candidats. Segons ha pogut contrastar este mitjà, els consistoris hauran de cedir els solars al Govern d’Aragó, qui s’encarregarà d’aixecar els pisos de lloguer social. La previsió és que el departament de Foment, competent en esta matèria, dono a conèixer la seua estratègia en les pròximes setmanes. Tot i que la prioritat de l’autonòmic és crear habitatge social, Manuel Blasco va recordar que «si els ajuntaments m’ho demanen, podem regular més o limitar» pisos turístics a través d’una moratòria. Ara bé: «oficialment no m’ho han demanat», va recordar el conseller.

Garanties per als propietaris
L’Aragó té una Llei del Turisme que en el seu article 19 fa menció a les zones turístiques saturades, però no especifique quan es pot considerar un municipi o una zona com a saturada. Sobre esta qüestió, Manuel Blasco va entendre que «per damunt de qualsevol llei està la llibertat de la gent, que fa el que considere convenient amb la seua propietat». Des del seu punt de vista, «la política d’habitatge del govern central no està funcionant bé. Hi ha propietaris que tenen més d’una casa, i el que s’hauria de fer és incentivar-los i que les posaren en el mercat de lloguer. Perquè si poses pegues al lloguer, lògicament, les trauran». Blasco va afegir que la falta de lloguer «afecte a Madrid, Barcelona, València, però també a l’Espanya rural. Cases n’hi ha, però no hi ha cases posades en lloguer». De fet, inclús municipis que viuen al marge del turisme tenen un problema residencial. D’aquí que el conseller va considerar que cal fomentar el lloguer i sobretot donar garanties als arrendadors, evitant possibles problemes de cobro, d’ocupació o inclús de falta de rendibilitat.

Tot i això, i davant la falta de places de lloguer en els pobles més turístics, Blasco va insistir en que «si ens ho demanem els alcaldes, els ajudarem i mirarem com podem regular el seu mercat residencial. Però no intervindrem si no ho demanen els ajuntaments».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans