Logotips d'organismes oficials

Govern d’Aragó crearà habitatges públics a sis municipis del territori per a corregir la pressió turística

Esta iniciativa se centrarà en Beseit, Calaceit, Queretes, la Freixneda, Fontdespatla i Vall-de-roures. Els ajuntaments hauran de facilitar els solars i l'autonòmic aixecarà els edificis residencials

El president del Govern d'Aragó, Jorge Azcón, durant la presentació del pla que beneficiarà 38 municipis turístics. Foto: Govern d'Aragó

Tal com va explicar a esta casa el conseller de Turisme d’Aragó, Manuel Blasco, durant la celebració de ‘Matarraña Di-Fusión‘ al castell de Vall-de-roures, el govern autonòmic «està treballant en crear habitatge més que en prohibir». Unes declaracions que responien al desequilibri estructural entre lloguers de llarga durada i pisos turístics que han denunciat les associacions d’empresaris del territori, les quals demanaven posar remei en aquells pobles que tenen major pressió a través de regulacions i limitacions de les llicències turístiques. Precisament, divendres passat Govern d’Aragó va presentar un agosarat pla que es traduirà en 455 habitatges públics repartits entre 38 poblacions de la geografia aragonesa. Un pla que s’ha fixat en els municipis més turístics d’Aragó. En el cas del Matarranya, es traduirà en un total de 56 pisos repartits entre sis pobles. Els beneficiaris són Beseit, Calaceit, Queretes, Fontdespatla, la Freixneda i Vall-de-roures. La creació de pisos de titularitat pública, això sí, no anirà lligada a eixa regulació que demanen els empresaris turístics.

‘Más vivienda, mejor turismo’ és l’eslògan d’un pla estratègic que supose la creació de 455 habitatges gràcies a una inversió de 65 milions d’euros. A l’acte van assistir alcaldes, alcaldesses i regidors de les 38 poblacions que es beneficiaran d’este programa, en un acte que va estar encapçalat pel president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, així com pel conseller de Foment i Habitatge, que és Octavio López. En relació al pla, serà la societat pública Suelo y Vivienda de Aragón l’encarregada de promoure i gestionar estos 455 pisos, que eixiran al mercat en règim de lloguer assequible, prioritzant els treballadors vinculats al sector turístic i tots aquells que presten un servei públic sanitari o educatiu. Per a López, «cohesió territorial és promoure tots els plans, programes i iniciatives que siguen possibles per a facilitar la vida de tots els aragonesos, visquen on visquen, fomentant i fent possible la realització personal, familiar i professional». Una cohesió territorial que, al seu entendre, passe per millorar carreteres i transport i, sobretot, per la creació d’habitatge social.

Per la seua part, Jorge Azcón va concretar que «la finalitat exclusiva d’estos nous immobles passe per satisfer les necessitats de casa d’aquells que opten per a viure i treballar en estos municipis, bé en negocis vinculats al sector turístic o en la prestació de serveis públics sanitaris o educatius». A la vegada, Azcón va recalcar que «d’esta manera, evitarem que hi haja negocis sense treballadors o pobles sense metge o mestre» allí on «l’accés a l’habitatge sigue inviable o inasumible». El president Azcón va destacar que el nou programa autonòmic s’inclourà dins del Plan Aragón más Vivienda que l’executiu va presentar durant el mes de març, el qual disposarà d’una inversió conjunta de 400 milions d’euros en els pròxims sis anys. Una inversió que arribarà, entre altres, a través del pla estatal d’habitatge, línies de Fondos de Cohesió Europea, així com els cinc programes autonòmics que ha elaborat Aragó. Per a crear esta oferta pública, els ajuntaments hauran de facilitar els solars. Govern d’Aragó, per la seua banda, s’encarregarà d’aixecar els edificis.

Si filem prim, pel que fa als municipis del Matarranya, el pla contemple 6 pisos per a Beseit, 6 pisos per a Calaceit, 14 pisos per a Queretes, 4 pisos per a Fontdespatla, 8 pisos per a la Freixneda i 18 pisos per a Vall-de-roures.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans