Logotips d'organismes oficials

Comarca escriu les primeres línies del manual de bones pràctiques en turisme

Per a la seua redacció compten amb la participació de diferents agents publicoprivats del territori

Video Thumbnail
La Comarca del Matarranya escriu les primeres línies del manual de bones pràctiques en turisme
La Comarca del Matarranya, a través del Pla de Sostenibilitat, ha iniciat el projecte d'elaboració d'un manual de bones pràctiques, l'objectiu principal del qual és la creació i el desenvolupament d'una destinació turística sostenible. Este manual serà una eina clau per guiar tant els actors locals,

La Comarca del Matarranya, a través del Pla de Sostenibilitat, ha iniciat el projecte d’elaboració d’un manual de bones pràctiques, l’objectiu principal del qual és la creació i el desenvolupament d’una destinació turística sostenible. Este manual serà una eina clau per guiar tant els actors locals, públics i privats, com els visitants, cap a l’adopció de bones pràctiques.

Per això el passat 25 d’octubre es va realitzar un primer taller titulat ‘Cocreació i desenvolupament per a un futur sostenible al Matarranya’. A la proposta hi van participar diferents actors del sector turístic, a més d’empresaris de diferents àmbits, representants públics i d’associacions del territori. La jornada la va inaugurar el president de la Comarca del Matarranya, Fernando Camps, que va destacar la importància de la participació dels assistents per “ajudar i treballar junts per crear el manual de desenvolupament i destinació sostenible, així com els clubs de producte que vindran després”.

La sessió va estar dinamitzada per Xavier Cazorla de l’empresa consultora Èlements, muntanyes d’idees, estratègia & ecoturisme. I van començar amb l’exposició dels “somnis i malsons” dels participants amb relació al futur del territori. En esta pluja d’idees van sortir les potencialitats del territori: un sector primari potent, els productes locals diferenciats i de qualitat, així com l’essència, la identitat rural i la qualitat de vida. D’altra banda, entre les pors van destacar la destrucció del medi ambient amb els aerogeneradors o incendis i també la massificació turística, la despoblació i la manca d’oportunitats i atractius per a la gent jove.

Cazorla va destacar la gran participació i bona predisposició dels diferents agents per treballar intensament i definir les accions a desenvolupar en un futur. En este sentit, va destacar la importància de tindre “una visió a mitjà i llarg termini”. “No hem de pensar a omplir avui i demà, sinó que hem de mirar cap al futur i conservar el patrimoni cultural i natural, que és la nostra gallina dels ous d’or. Per això, institucions i empreses han de ser garants d’este patrimoni i treballar-hi conjuntament”, assegurava el consultor. A més, és clau la “planificació i la gestió”, que volem plasmar en este manual de bones pràctiques. Esta va ser la primera sessió, però també es va programar una trobada en línia per conèixer experiències d’altres territoris i el 7 de novembre està programat un nou taller participatiu.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans