El 15% dels turistes que visiten el castell i l’església passen per la Torre del Valentinet
Valderrobres Patrimonial fa balanç dels dos primers mesos de la càmera obscura, una proposta que barrege el turisme patrimonial i el científic

Fa exactament dos mesos, la fundació Valderrobres Patrimonial va obrir al públic la Torre del Valentinet, una torre defensiva que va formar part del perímetre històric que definia la muralla medieval de la població. De fet, encara ara, i annex a la torre, s’aprecien les restes del Portal del Barrinol, per on tancava la vila. Precisament allí, a la torre, que al llarg de la història ha tingut altres funcions, com ara la de presó o inclús la d’ús residencial, la fundació hi va instal·lar una càmera obscura, una espècie de periscopi que ens permet observar, en rigorós directe i a 360 graus, tot l’entorn de la població. Estes instal·lacions, que compaginen el turisme arquitectònic i el turisme científic, les va inaugurar el passat 28 de febrer el conseller de Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, i van dirigides a tots aquells que visiten el Matarranya, però també als seus veïns. Un incentiu més per a conèixer el conjunt monumental de la capital de la comarcal, i al qual es pot accedir per 5 euros si només volem visitar la càmera obscura, o afegint 2 euros més al preu d’entrada per a conèixer el castell, l’església i el palau.
Manuel Siurana és el director de la fundació, la qual s’encarregue de la gestió dels monuments històrics de Vall-de-roures. I una vegada superats estos dos primers mesos d’activitat, han corroborat que aproximadament el 15% dels visitants que s’interessen pels monuments de la població volen conèixer la Torre del Valentinet. És el que «ens diuen les dades de març, abril i maig», va manifestar Siurana, qui va afegir que «si fem un càlcul rodó i tenim 40.000 visitants l’any (durant l’exercici 2024 van tindre uns registres de rècord, superant les 41.000 entrades), ens ix una estimació de 6.000 visitants». Uns números que «per a començar, estan molt bé», va entendre el director de ‘Valderrobres Patrimonial’. De fet, «estic convençut que els visitants aniran en augment», va considerar Siurana, qui va afegir que «la gent ho explique i la gent pregunte explícitament per la càmera obscura». Una resposta de públic que constate que la decisió d’incorporar una càmera obscura, una tecnologia que ens transporte als orígens de la fotografia, ha segut un encert, i sent al mateix temps un al·licient per a la promoció del patrimoni històric.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Manolo Siurana, director de la fundació Valderrobres Patrimonial sobre la Setmana Santa, els mesos de març i abril al castell i conjunt monumental, així com la trajectòria de la càmera obscura: