15 persones fan el curs formatiu de ‘Desenvolupament d’experiències turístiques basades en la natura’
El departament de turisme de la Comarca del Matarranya ha posat en marxa esta nova acció formativa destinada a enfortir el desenvolupament territorial
Dins del marc del Pla de Sostenibilitat Turística del Matarranya, finançat per la Unió Europea, el departament de turisme de Comarca del Matarranya ha llançat una proposta que busca capacitar als agents del territori per a dissenyar iniciatives turístiques innovadores, sostenibles i vinculades a l’entorn natural i cultural que ens envolta. Parlem del curs de ‘Desenvolupament d’experiències turístiques basades en la natura’. A la formació, que s’està desenvolupant a Vall-de-roures, s’han apuntat 15 persones amb perfils molt diferents. Chema Moles és un dels dos professors del curs i explica que és un curs que “es basa a intentar generar experiències noves basades en la naturalesa o en l’agricultura, o en ambdues”.
La formació té una durada total de 30 hores dividides en diverses sessions teòriques amb conceptes com la introducció al turisme d’experiències, el context territorial o la comercialització, entre altres. Però a més es tractaran temes de manera pràctica com la creació d’experiències i com professionalitzar-les. Una formació que té com a finalitat capacitar als agents del territori per a crear propostes turístiques autèntiques, sostenibles i amb arrelament local i que valoren el patrimoni natural del Matarranya. “El que tractarem en este curs, principalment, és tenir noves oportunitats de generar experiències, analitzar els recursos que hi ha a la comarca del Matarranya i donar un pla perquè la gent puga generar la seua pròpia experiència”. Per a això, segons explica Moles, el curs se centra en dos objectius principals, el primer és “que es genere algun tipus d’experiència turística basada en la naturalesa o en l’agricultura”, mentre que el segon és “que puguen sorgir sinergies entre els participants per a poder desenvolupar altres recursos turístics”.
Entre els 15 alumnes hi ha diferents perfils, però tots ells relacionats, d’una forma o una altra, amb el territori i el turisme. “Hi ha gent que està a l’administració, autònoms o d’empreses privades, que fan activitats d’aventura o restauració, a més de gent que, potser, vol emprendre o ampliar la seua oferta”, explica el professor.
Un curs en el qual es busca dissenyar experiències que no sols mostren el paisatge, sinó que conviden a sentir-lo, entendre-ho i cuidar-lo, a través d’una metodologia participativa i creativa. Tot això amb la finalitat d’impulsar iniciatives que enfortisquen el vincle entre persones i territori, transmetent la importància de protegir este entorn viu i singular.