Logotips d'organismes oficials

Estudiar català, fora d’horari i sense transport escolar

Clarió pretén involucrar a la societat en la campanya per modificar els horaris de l'assignatura a l'institut de Vall-de-roures

Els alumnes de català no tenen transport escolar per tornar a casa. Foto: I. Aparicio

L’associació de famílies del Matarranya per l’escola en català, Clarió, seguix amb el seu objectiu per aconseguir modificar l’horari de l’assignatura de català a l’IES Matarranya. Amb l’aplicació de la nova llei LOMLOE, el Català deixa de ser optativa per als estudiants de 1r i 2n de l’ESO, i al Matarranya s’oferix esta assignatura a setena hora, fora de l’horari lectiu i sense servei de transport.

Davant d’una situació que consideren discriminatòria, entre el juny i el juliol, Clarió va impulsar una campanya on van recollir 520 instàncies, sol·licitant l’ampliació de la franja horària de l’institut perquè esta assignatura es puga impartir dins de l’horari lectiu i amb equitat amb la resta de matèries. Des de Clarió valoren “molt positivament el desenvolupament de la campanya”, tot i no obtenir resposta a les demandes ni de l’IES Matarranya ni del Departament d’Educació.

Per això, ara que ha començat el curs i sense canvis a l’horitzó, Clarió vol obrir el debat a la societat per aconseguir canviar esta realitat. Volen demanaran a l’IES Matarranya que organitzen una sessió informativa per a famílies i professorat, continuaran amb la recollida d’instàncies i reunions informatives amb les AMPAS i buscaran també el suport de les institucions, com els ajuntaments i el consell comarcal. Tampoc no descarten presentar una queixa al Justícia d’Aragó. A més, també han posat en marxa una campanya a les xarxes socials amb diversos reels i tuits equiparant el cas amb el reportatge ‘Camí a l’Escola’, en què es mostrava els tortuosos camins a peu que havien de fer els nens per arribar a l’escola en països en vies de desenvolupament.

Segons denuncien des de Clarió, posar el Català en setena hora és nefast per a l’assignatura i la matrícula ha caigut en picat. “Hi ha famílies que no han pogut inscriure els seus fills perquè no els poden recollir o per incompatibilitat d’horaris”. A més de les dificultats del transport, les famílies consideren que impartir l’assignatura de manera segregada impedix que participe dels projectes de l’institut i dona a l’alumnat una imatge pejorativa de la seua pròpia llengua.

Per a Clarió, “el més greu és que l’IES Matarranya és l’únic institut d’Aragó que té esta problemàtica. La resta han ampliat l’horari per a tot el centre”. Clarió recorda que “l’embús de l’assignatura ve de lluny. A cada canvi de llei hi ha hagut una nova crisi, i esta és ja la tercera vegada”. Per això, les famílies demanen que es plantege la possibilitat de fer el model de la resta d’instituts d’Aragó i defensar els drets lingüístics dels seus estudiants.

REDACCIÓ
Mitjans