Logotips d'organismes oficials

Clarió demana un canvi d’horari del Català a l’institut amb més de 500 signatures

L'associació ha lliurat a l'IES Matarranya les instàncies per a modificar l'oferta d'esta assignatura

L'associació Clarió està fent una campanya de recollida de signatures. NDM

Des de Clarió, l’associació de pares i mares del Matarranya per l’escola en català, ha presentat este divendres, 28 de juliol, a l’IES Matarranya, 77 instàncies signades demanant un reajustament en l’horari del centre per a poder incloure l’assignatura de Català dins de l’horari lectiu. En les últimes setmanes han anat presentant signatures i amb este últim lot sumen un total de 520 instàncies. I des de l’associació asseguren que continuaran fent campanya i recollint més suports per a aconseguir un canvi en l’oferta d’esta assignatura en el centre educatiu de Vall-de-roures.

Des de l’any passat, amb l’entrada de la nova llei educativa, el Català va passar, per als alumnes de 1r i 2n d’ESO, a setena hora, fora de l’horari lectiu, i en 3r i 4t d’ESO i en Batxillerat, els alumnes han de triar-la enfront d’altres assignatures. Per al pròxim curs 2023-24 el centre educatiu no es planteja cap canvi en este model, segons es va informar en les reunions que van mantenir fa unes setmanes de cara al pròxim curs amb alumnes, pares, mares i tutors.

José Manuel Aragonés, president de Clarió, en una carta remesa al centre explicava que “s’ha produït un moviment transversal de famílies que s’estan implicant, perquè els seus fills van començar en infantil i primària i volen poder continuar en secundària”. Des de l’associació entenen que l’oferta actual del Català no és l’adequada, ja que discrimina i segrega als alumnes que la cursen, en quedar-se fora de l’horari lectiu i sense transport. Des de Clarió proposen el model que actualment s’aplica en l’IES La Llitera de Tamarit, que en lloc de tenir 30 hores lectives setmanals tenen un total de 32 per a tots els estudiants, independentment de si cursen o no l’assignatura. Allí els estudiants que no fan Català tenen hores de reforç.

Este mitjà s’ha posat en contacte amb la direcció del centre per a conéixer la seua posició respecte a esta campanya iniciada per Clarió, però han declinat realitzar cap mena de declaració sobre este tema.

Mobilització a Calaceit
Un dels pobles que més suport ha aconseguit este moviment ha estat Calaceit. En esta localitat han recollit 174 instàncies entre pares i mares d’alumnes actuals i futurs de l’institut. En una carta que van remetre a l’IES Matarraña, juntament amb les signatures, expliquen els motius de la seua petició: “Els fem arribar el nostre malestar en relació amb el que considerem una situació de maltractament de l’assignatura de Català en el centre. Alguns de nosaltres considerem que el català és la nostra llengua materna; uns altres pensem més en l’interés formatiu que esta assignatura té per als nostres fills (com a eina facilitadora de la seua inserció laboral); però tod@s estem fermament compromesos en la defensa del dret que qualsevol alumne té a triar lliurement i en igualtat de condicions totes les assignatures que vulga cursar. Per tot això, sol·licitem a l’equip directiu que prenga les mesures que considere oportunes per a atendre la nostra demanda”. Ara com ara no han aconseguit reunir-se amb la direcció del centre, per la qual cosa en este poble i en els de la resta de la comarca del Matarranya continuaran amb la seua campanya de recollida de signatures. Des de Clarió no descarten emprendre noves accions.

M. JIMÉNEZ
Mitjans