Logotips d'organismes oficials

La Portellada viu cinc dies de Festes Majors carregats de propostes

Avui, el dia de la vespra, han repicat les campanes amb la presència dels cabuts i s'ha fet un vermut a la plaça

Les campanes han convocat a tots els veïns del poble a la plaça. Foto: Marta Jiménez

Ahir dijous van començar les Festes Majors de la Portellada, en honor a Sant Cosme i Sant Damián. Uns dies que els veïns de la població esperen amb moltes ganes, i que durant cinc dies ompliran l’agenda de propostes. Precisament, una de les grans novetats d’estes festes va ser que el dijous, dia que es fa la tradicional punxada de barril i el sopar de morral, s’ha fet també un concurs de truites. Avui, a la una de migdia, han sonat les campanes, donant per estrenades les Festes Patronals. Carmelo Villoro forme part de la Comissió de Festes i és regidor de Festes a l’ajuntament, i va destacar que a la Portellada «inaugurem les festes disparant coets» i amb la presència dels cabuts. Esta tarde, i després d’una proposta infantil, es viurà el pregó de les festes, el xupinazo i un recorregut per les penyes. A la Portellada, cada colla prepare una tapa. Per a tancar el dia, està prevista una disco-mòbil de temàtica de fantasia.

Demà dissabte, dia del patró, es farà la baixada del pa beneït i els veïns es posaran el vestit regional. A continuació, tindrem la solemne missa i la processó en honor als patrons del poble, acompanyats de la banda. Aquell mateix dia, entre altres activitats tenim el concurs de disfrassos. «La temàtica és la lletra D», va comentar Villoro, mentre que el diumenge es viurà la missa en honor a Sant Roc i San Isidre, en un dia que s’ha programat el parc infantil per als més menuts i el tradicional ball del farolet per la nit. Les festes s’acabaran el dilluns 30 de setembre, amb els actes previstos a Sant Miquel. «Començarem a les 11:30 amb la pujada a l’ermita». Un altre dels actes tradicionals d’aquell dia serà la sardinada popular, acte amb què «inclou l’entrada a l’actuació de la nit». Enguany, el gran espectacle serà ‘El maño’, a càrrec de ‘Marianico el corto’, per acabar amb els focs artificials i la traca de final de festes.

Les festes de la Portellada serviran també per a tancar l’estiu i com a dies de retorn al poble de tots aquells veïns i veïnes que al llarg de l’any viuen fora.

TEXT: REDACCIÓ / FOTOGRAFIA: MARTA JIMÉNEZ
Mitjans