Logotips d'organismes oficials

Aragó inicia la vacunació de la grip amb els grups de risc

La campanya va començar ahir en residències i embarassades i s'obrirà de manera escalonada a altres col·lectius durant este mes i principis de novembre. Sanitat preveu una incidència alta de casos este hivern i recomana vacunar-se.

El conseller de Sanitat, José Luis Bancalero, flanquejat per la directora de Salut Pública, Nuria Gayán (dta.) i la cap de servei en Vigilància, Begoña Adiego. Foto: NDM

El conseller de Sanitat del Govern aragonès, José Luis Bancalero, ha fet avui una crida “a la responsabilitat de totes les persones que es troben en els grups de risc perquè cuiden la seua salut i responguen a la cridada de vacunar-se de grip o de grip i covid”. El conseller ha recordat que les vacunes tenen provada la seua seguretat i la seua eficàcia, són gratuïtes i accessibles i suposen “una gran fortalesa de la sanitat pública”.

Les dades disponibles indiquen que pot haver-hi una temporada de grip amb alta incidència de malaltia i de contagis, per la qual cosa s’insistix en la necessitat d’obtindre altes cobertures de vacunació per a evitar complicacions de salut en les persones amb factors de risc. S’ha fet especial èmfasi a les persones majors de 60 anys, a les famílies amb xiquets i xiquetes entre 6 mesos i 5 anys d’edat, a les dones embarassades i a tots els pacients que es troben en grups de risc.

La directora de Salut Pública, Nuria Gayán, ha explicat que la campanya es realitzarà com en anys anteriors de manera escalonada i donant prioritat als grups més fràgils. Així, ahir 1 d’octubre ja es va començar a vacunar a ancians que viuen en residències i també a embarassades. Encara que les dones embarassades ja s’incloïen en els grups de risc en campanyes anteriors, enguany s’ha inclòs com a novetat que siguen un dels primers grups a tindre la possibilitat de rebre la dosi d’immunització. L’autocita per als majors de 85 anys s’obrirà a partir del 8 d’octubre, si bé la vacunació serà a partir del 14. La data d’arrancada per al grup de majors de 65 (fins als 84) és el 28 d’octubre i a partir de l’11 de novembre s’obri als majors de 60 anys i grups de riscos.

Una altra de les novetats és la posada en marxa d’un pla pilot de vacunació de grip en col·legis. Respecte a este projecte, que es posarà en marxa a partir del 21 d’octubre, els departaments de Sanitat i Educació oferiran més endavant informació sobre els centres participants i com es realitzaran tots els passos.

En la temporada passada, el pic d’incidència més alta es va registrar en la segona setmana de gener quan es van aconseguir els 334 casos de grip per cada 100.000 habitants. Si considerem el conjunt d’infeccions respiratòries agudes (IRAS) eixa xifra va superar els mil casos per cada 100.000 habitants en eixa setmana. En la població infantil, la grip va causar8menors de 5 anys en la temporada 2022-23. A l’any següent, eixa xifra va baixar a 561 urgències hospitalàries, descens que els experts relacionen amb la vacunació en els xiquets. L’any passat van rebre la dosi de vacuna contra la grip el 43,6% dels xiquets residents a Aragó d’edats compreses entre els 6 i 59 mesos d’edat, vuit punts per damunt que la mitjana nacional.

Grups població diana per a vacunació enfront de grip i covid:

Pel major risc de complicacions o quadres greus en cas de patir estes infeccions:
1. Persones de 60 anys o més.
2. Persones de 5 anys o més residents en centres de discapacitat i residències de majors i, així com altres persones institucionalitzades.
3. Menors de 60 anys amb afeccions de risc, com a diabetis mellitus, obesitat mòrbida, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, entre altres.
4. Embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s’hagen vacunat durant l’embaràs).
5. Persones convivents amb aquelles que tenen alt grau d’immunosupressió. També es podran incloure convivents de persones amb altres malalties de major risc i majors.
6. Personal de centres sanitaris i sociosanitaris públics i privats.
7. Persones que treballen en serveis públics essencials.

Grups població diana per a vacunació enfront de grip:

1. Persones de 5 a 59 anys que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip. En aquest grup s’inclou a persones de 5-18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip. I a fumadors.
2. Estudiants en pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris.
3. Persones amb exposició laboral directa a animals o a les seues secrecions en granges o explotacions avícoles, porcines o de visons o a fauna silvestre (aus, senglars o mustèlids)
4. Població infantil entre 6-59 mesos d’edat. Als xiquets menors de 2 anys se’ls administrarà una punxada intramuscular i a partir dels dos anys se’ls vacunarà a través d’una dosi intranasal.
5. Personal de guarderies i centres d’educació infantil (menors de 5 anys).

Virus respiratori sincitial

A més, el Departament de Sanitat d’Aragó ha tornat a adquirir 10.500 dosis de l’anticòs monoclonal nirsevimab per a previndre la infecció i complicacions produïdes pel virus respiratori sincicial, que és la causa més freqüent de malaltia respiratòria i hospitalització en menors d’1 any (més del 80% són menors de 6 mesos). La via d’administració és una punxada intramuscular i proporciona protecció des del mateix dia de la seua administració. La campanya es va generalitzar per primera vegada l’any passat i va permetre reduir fins a un 90% les hospitalitzacions de xiquets en UCI pediàtrica per complicacions derivades de la infecció d’este virus. Es recomana administrar esta immunització a tots els xiquets nascuts entre l’1 abril de 2024 i el 31 de març de 2025.

REDACCIÓ
Mitjans