Logotips d'organismes oficials

El primer tram del LEADER 2025 tindrà una partida pressupostària de 664.500 euros

Els projectes productius, no productius i de cooperació, així com les propostes per a la línia 'Emprende', es podran presentar fins al pròxim 28 de febrer

A primers de 2024 es va celebrar una reunió ordinària a la seu de Comarca per a explicar el nou LEADER. Foto: R. Lombarte

El Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya ha llançat un nou tram de les ajudes LEADER, i en el que particulars, promotors, administracions públiques i entitats sense ànim de lucre podran presentar els seus corresponents projectes. Seguint la línia del nou LEADER que s’ha engegat este 2024, a la convocatòria es podran presentar projectes productius, projectes no productius, projectes de cooperació entre particulars, així com propostes al programa Emprendre Rural LEADER, que tindrà una partida econòmica de 60.000 euros i podrà beneficiar un total de sis promotors. La convocatòria del primer tram dels LEADER 2025 es tancarà el 28 de febrer de l’any que ve i tindrà un pressupost total de 664.500 euros. Des del Grup d’Acció Local animen a tots aquells promotors, entitats, ajuntaments i Comarques que si tenen alguna idea madura que tingue cabuda en la convocatòria, aprofiten estes ajudes que arriben procedents d’Europa. Pel que fa als ajuntaments, i si ens centrem en el Matarranya, este nou tram seguirà prioritzant els municipis menuts. Si la convocatòria de febrer de 2024 va beneficiar Fórnols, Torredarques, Ràfels i Lledó, ara continuarà amb la Torre del Compte, Arenys, la Portellada, Fontdespatla, la Vall, Mont-roig i Valljunquera, els quals hauran de presentar la seua corresponent proposta.

Joaquín Lorenzo és el gerent del Grup d’Acció Local, i va concretar que «la primera convocatòria del LEADER 2025 comence ara i la finestra estarà oberta fins al pròxim 28 de febrer». Un nou tram del LEADER que gestionarà més de 660.000 euros, partida que «es repartirà entre les inversions productives, dirigida a promotors; el programa Emprende Rural LEADER, dotat amb 60.000 euros per a ajudar a sis emprenedors amb 10.000 euros cadascun; les inversions no productives, destinades a administracions públiques i entitats sense ànim de lucre; i els projectes de cooperació entre particulars, on tenim una petita dotació de 40.000 euros». En esta ocasió, no hi haurà dotació per al projecte tractor consensuat entre les comarques del Matarranya i el Baix Aragó. El projecte, amb una inversió de 202.767 euros per a Las Cerezas i el seu projecte a Valljunquera, ha estat finançat durant el present 2024. En relació al programa ‘Emprende Rural LEADER’, una de les altres novetats del nou LEADER, Lorenzo va detallar que «és una ajuda interessant de cara al relleu generacional», pensada per a aquelles persones que, si durant els dos anys previs no han estat donats d’alta en l’activitat en qüestió, poden rebre 10.000 euros. En la primera anualitat obtenen 6.000 euros. Els restants arriben al segon any.

Si ens fixem en els projectes de cooperació entre particulars, entre les propostes que obtindran partida el present 2024 apareixen dos iniciatives que pretenen convertir els residus en recursos. Per un costat apareix el projecte que van presentar la Comarca del Matarranya i Bioselval i que consisteix en «fer proves per aprofitar la matèria orgànica» que entre a la planta de biodigestió de Vall-de-roures per «convertir-la en biogàs». El segon dels projectes, que van presentar l’organització sindical UAGA i la societat dels Productors Ecològics del Baix Aragó, passe per «fer una prova de compost i de biofertilitzant per a l’agricultura ecològica», va detallar Joaquín Lorenzo. La línia d’ajuda a projectes productius va dirigida als promotors de totes dos comarques, i des del Grup d’Acció Local van recordar que hi ha altres ajudes complementàries als LEADER, podent arribar a una subvenció del 40% de la inversió, que puge al 65% en les indústries agroalimentàries. Joaquín Lorenzo va parlar també dels projectes no productius, dirigits a les administracions públiques, sobretot pensades en l’eficiència energètica i inversions en l’àmbit social. Els últims projectes aprovats beneficiaran els ajuntaments de Beseit i Pena-roja i se centraran en rehabilitar cases destinades a un lloguer social.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans