Logotips d'organismes oficials

El PSOE denuncie un “ús sectari” dels convenis d’Educació per part del govern d’Azcón

Pose d'exemple les actuacions de Bronchales, una ampliació d'equipaments que hauria d'assumir el pressupost autonòmic i no un conveni dirigit al manteniment i petites millores a les escoles

La diputada Mari Carmen Soler durant la seua compareixença sobre el conveni de les escoles. Foto: PSOE Aragón

La portaveu socialista d’Educació a les Corts i alcaldessa de Mirambell, Mari Carmen Soler, va denunciar «l’ús sectari» que està fent el Govern d’Azcón del conveni que subscriu tots els anys amb les Diputacions Provincials, tant d’Osca com de Terol, per a impulsar obres de manteniment i de conservació a les escoles públiques. Un conveni, va considerar la diputada socialista, que va nàixer per a emprendre reparacions i reformes menudes, arribant d’esta manera al major nombre d’escoles possibles, però que no respecte l’actual executiu. De fet, Soler va entendre que Govern d’Aragó aprofite estos convenis per a “eludir les seues responsabilitats i competències», i va posar com a exemple la inversió anunciada dimarts per la consellera d’Educació, Tomasa Hernández, a Bronchales. Des del PSOE van manifestar que obres que el Govern d’Aragó hauria d’emprendre amb els seus recursos «les ha inclòs dins del conveni, de forma que hi haurà molts municipis que s’han quedat sense atendre perquè no arribe el pressupost”.

En una mateixa tessitura es va mostrar fa uns dies el portaveu dels socialistes a la Diputació, Pedro Polo, recordant que la passada legislatura el conveni arribava a 98 poblacions diferents. Per contra, el conveni de l’exercici passat només va beneficiar 23 escoles, i el d’enguany arribarà a 35 municipis. Sobre esta realitat, la diputada Mari Carmen Soler va dir que “no estem en contra que s’invertisca a l’escola de Bronchales o a qualsevol altre centre” perquè “estem convençuts que són obres necessàries”, però va mostrar el seu desacord en “la utilització que fa este govern del conveni en el benefici propi i sense tindre en consideració aquells centres educatius que es puguen veure perjudicats”. En este sentit, la diputada va lamentar que el conveni inclou obres de gran importància per a molts pocs municipis, i “condemnant la gran majoria a esperar sense tindre assegurat, ni de bon tros, rebre una inversió en tota la legislatura”. El conveni d’enguany arribarà a un total de nou centres educatius del Matarranya.

Al mateix temps, tal com han confirmat també alguns consistoris, la llista de les actuacions a les escoles beneficiàries pel conveni «”o respon, en realitat, a les peticions i a les necessitats que traslladen els ajuntaments”, sinó que “es basen exclusivament en els criteris establerts des de la conselleria d’Educació i la Diputació”. Per tot això, la diputada Mari Carmen Soler va exigir al Govern d’Aragó que assumisca “d’una vegada per totes” la seua responsabilitat, que emprenga les obres necessàries amb el seu pressupost i que “deixo d’aprofitar-se d’este conveni en benefici propi” perquè una vegada més “demostren el seu complet menyspreu al món rural i als municipis menuts”. La intervenció en infraestructures educatives més potent que ha viscut el Matarranya en els últims anys és, molt probablement, la que es va fer a Lledó l’any 2019 i que es va traduir en la construcció d’una tercera aula com a resposta a una demanda d’alumnat a l’alça. Les obres van pujar a 200.000 euros i van ser assumides al 100 per cent pel pressupost del Govern d’Aragó.

 

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans