Logotips d'organismes oficials

El col·legi de Lledó ascendix a 36 places i demana més ajudes a Educació

Este mes de setembre les matrícules han augmentat i han estrenat la nova aula del Govern d'Aragó

Escola lledó
La nova aula de l'escola de Lledó / Foto: J.Puig

El centre educatiu de la localitat de Lledó va passar d’agonitzar a ampliar les instal·lacions per l’àmplia demanda que va rebre fa dos cursos. A l’inici del curs 2017 les matriculacions van ascendir fins als 20 xiquets després que l’escola estiguera a les portes del tancament amb tan sols 3 alumnes en 2013. El nou curs educatiu 2019 inicia amb una nova aula, l’augment de les matrícules i les reivindicacions per a aconseguir ajudes des d’Educació.

El nombre de matrícules és una xifra que continua ascendint any rere any i que comporta l’ampliació del col·legi públic gràcies al finançament del Govern d’Aragó per a la construcció d’una nova aula annexa a les instal·lacions antigues. “Encara que es va realitzar una ampliació, encara estan una mica justos a les instal·lacions”, va explicar Maria Teresa Crivillé sobre este tema, i és que les matrícules no paren d’ascendir. El passat curs 2018/19 l’escola va albergar a 34 xiquetes i xiquets, un número que este mes de setembre ha tornat a augmentar fins a 36. El nou edifici compta amb una aula en la qual el Govern d’Aragó va invertir 200.000 euros.

Per a este nou curs el municipi manté 36 places ocupades de les quals només unes 12 aproximadament són de veïns de Lledó. Solament un terç dels alumnes de l’escola són de la localitat, mentre que els dos terços restants arriben de localitats veïnes i de famílies instaurades en masies o habitatges campestres. “Afortunadament comptem amb 36 xiquets inscrits en una població de 162 habitants”, va explicar Crivillé, al que va afegir que “així i tot, necessitem que les infraestructures siguen les adequades”. Segons va relatar l’alcaldessa, va ser el Departament d’Educació qui va donar via lliure a tots estos escolars perquè s’escolaritzaren en este col·legi que va estar a punt de tancar les seues portes, i ha sigut també la institució autonòmica qui ha dotat al col·legi de les noves instal·lacions a les quals encara els falten els últims detalls. Però no és suficient. “No podem tindre a 36 xiquets aquí sense un pati adequat, unes instal·lacions esportives adequades o sense un parc adequat, sent que a la localitat veïna d’Arenys el centre està a punt de tancar”.

L’economia també és una barrera per a sostindre el centre. “Els comptes de l’Ajuntament de la localitat estan sanejades, però el Consistori no pot permetre’s la realització d’obres ni adequació de carrers per si mateix”, va explicar Crivillé, que va reivindicar que “és molt difícil haver de fer front a les despeses del triple dels xiquets d’una localitat de 162 habitants en la qual la majoria són jubilats”. Les reivindicacions al Departament d’Educació del Govern d’Aragó continuen vigents any rere any. “Benvinguts siguen tots els xiquets, on hi ha xiquets hi ha vida i alegria, però necessitem les instal·lacions adequades”, va reconéixer Crivillé agraint l’augment de matrícules en el col·legi. “No busquem confortaments, sinó solucions per a poder sostindre les instal·lacions en una localitat tan xicoteta”, va sentenciar.

PAULA VIVER
Mitjans