La Portellada se sume a la depuració de les seues aigües residuals
El conseller autonòmic Manuel Blasco i el subdelegat del govern central Enrique Gómez van visitar l'actuació. Amb la Portellada, vuit municipis del Matarranya depuren les seues aigües residuals
Tot i que els treballs s’han demorat uns mesos, la Portellada ja té aixecada la seua planta de depuració d’aigües residuals (EDAR). De fet, el conseller de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, el subdelegat del Govern d’Espanya a la província, Enrique Gómez, i el director de l’Institut Aragonès de l’Aigua, Luis Estaún, van protagonitzar ahir mateix (dilluns 7 d’abril) la visita del final d’obra d’esta nova infraestructura, la qual s’ha aixecat a la Vall del Ferro, a escassos 500 metros del nucli de població, i s’ha traduït en una inversió aproximada de 733.000 euros. Les obres en qüestió han estat finançades a través d’una línia d’ajudes procedent del Fondo d’Inversions de Terol que assumeixen govern autonòmic i govern central, i la planta depuradora ha estat dimensionada per a unes 500 persones, utilitzant el sistema de biodiscos. D’esta manera, la Portellada se sume als set municipis del Matarranya que des de fa anys depuren les seues aigües residuals. Els pioners van ser els pobles de Beseit, la Freixneda, Pena-roja, Queretes i Vall-de-roures, als quals s’hi van afegir uns anys més tard Calaceit i Massalió.
Les obres han estat executades per l’empresa valenciana Aqlara, i tal com van recalcar fonts del consistori, durant el primer any l’empresa s’encarregarà del funcionament de les instal·lacions per a continuació passar a l’ajuntament i ser gestionada per l’Institut Aragonès de l’Aigua. Les obres estan completament finalitzades i només estan pendents de la connexió de la companyia elèctrica, una sol·licitud que l’ajuntament va fer fa molts mesos. De manera provisional, la planta EDAR de la Portellada funcionarà amb un grup electrogen. En relació amb esta infraestructura, el conseller de Medi Ambient, Manuel Blasco, que prèviament va visitar la depuradora de la Codonyera, d’unes dimensions i característiques molt paregudes, va remarcar que «a partir d’ara, tant la Portellada com la Codonyera abocaran unes aigües perfectament depuradores als seus corresponents rius», complint d’esta manera amb els compromisos i reptes ambientals del segle XXI. Blasco va afegir que totes dos actuacions s’han ajustat a terminis i pressupost, i la previsió de l’Institut Aragonès de l’Aigua és seguir aixecant plantes de depuració a les conques de la geografia autonòmica.
Des del govern central, el subdelegat Enrique Gómez va dir que «estem aquí gràcies al Fondo d’Inversions de Terol, el qual està cofinançat pel Govern d’Espanya i el Govern d’Aragó», a través del qual «manifestem el nostre compromís ferm amb la província i amb allò que este fons represente», i que no és altre que «fer inversions que redunden en el benefici dels ciutadans». Gómez va recordar que fins ara «les aigües de la Portellada no tenien un control estricte de depuració» i que gràcies a esta instal·lació «tindrem unes aigües tractades i que compliran els indicadors ambientals». Recordem que la Vall del Ferro acabe derivant al riu Matarranya. Sobre les noves instal·lacions també es va pronunciar l’alcaldessa del municipi, Gloria Serrat, que va entendre que «per al poble és una bona notícia complir amb la depuració de les aigües residuals». Una intervenció que sense una ferramenta de finançament tan potent com el FITE «seria impossible». Serrat també va reconèixer que «la gent del poble està contenta per l’actuació i a l’espera que es pose en marxa». La planta descanse en una finca que en el seu dia va adquirir l’ajuntament.
Al mateix temps, segons van detallar fonts de l’Institut Aragonès de l’Aigua a matarranya.media, la previsió és que al llarg dels pròxims anys es continuen aixecant depuradores a la geografia autonòmica. Al Matarranya, les pròximes estacions en veure la llum podrien ser Lledó i la Vall del Tormo.