‘Espígol Fest’: trobada, cinema i cultura al cor dels Ports
Este dijous 17 de juliol comence una nova edició del festival de cine social d'Herbers. Espais municipals i cases particulars es convertiran durant quatre dies en sales de projecció

La comarca dels Ports tornarà a ser un espai de trobada i diàleg per a afrontar i revertir la despoblació a través de la cultura i el cinema. Per quart any consecutiu, Herbers celebrarà, del 17 al 20 de juliol, una nova edició de l’Espígol Fest, un festival boutique amb una gran vocació: sensibilitzar sobre la despoblació, quines són les seues causes socials, la ruralitat i la diversitat a través del cine. ‘Espígol Fest’ és una iniciativa de l’associació valenciana Àmbit, amb la col·laboració de l’ajuntament i el veïnat d’Herbers, poble que fa frontera amb la comarca del Matarranya. Este 2025 es viurà una cita més asseguda. Així ho demostre la recepció de més de 150 obres inscrites. La proposta cultural i social tindrà lloc, com en altres anys, per diferents espais de la població, com ara la sala del Delme del Castell d’Herbers, la plaça del poble, així com diferents cases particulars que durant quatre dies es convertiran en sales de projecció. Un programa que unirà projeccions, debats, moments de celebració, comunitat i vida rural.
Un total de 30 projeccions, entre la Secció Oficial, la Secció Xeic i la Secció Jove, competiran amb els diferents premis. Per la seua part, les projeccions a les cases particulars s’amplien i naixen dos sessions noves gràcies a l’acord amb entitats culturals. En totes dos veurem obres creades per estudiants de la Comunitat Valenciana. D’una banda, a través del projecte Cinema en curs de l’associació A bao a qu, dedicada al desenvolupament de projectes que introdueix de manera estructurada la pedagogia del cine a escoles i instituts, i per una altra, mitjançant el programa CIMA10, el qual busque promoure l’alfabetització audiovisual entre l’alumnat jove des d’una perspectiva de gènere i igualtat feminista. Estes sessions s’uneixen a les projeccions de la Secció Oficial i a la secció Diverse. A més de les seccions oficials de curtmetratges i les projeccions a les cases particulars, el festival farà també 3 projeccions especials. La primera serà el divendres 18 a les 19.30, amb la projecció de L’àvia i el foraster, òpera prima de Sergi Miralles.
El director presentarà l’obra al costat de la seua productora, Mila Luengo, i un dels seus protagonistes, l’actor Kandarp Mejta. La pel·lícula s’alinee amb la filosofia de l”Espígol Fest’ i mostra l’espai rural com a oportunitat per a acollir a persones que puguen desenvolupar el seu projecte de vida, una escola de segona oportunitat amb accés a ocupació. Cal recordar que Herbers ha passat de 42 persones empadronades a 72 a través dels seus projectes d’inclusió social i vertebració del territori, sent un referent a nivell autonòmic i una aposta decidida de creixement sostenible dissenyada per l’Ajuntament d’Herbers, en el qual s’han obert dos habitatges d’inclusió social i tres habitatges de vida independent, així com l’espai La Teteria de dinamització de les dones de la localitat. La segona projecció serà el documental La dansa del pastor, d’Andreu Signes, que vindrà a presentar l’obra al costat d’alguns dels seus protagonistes, que vam recuperar la dansa tradicional de la Pobla d’Alcolea.
Finalment, el festival posarà el seu punt final, després de la lectura del seu palmarés, amb la tercera projecció especial. El llargmetratge Bodegón con Fantasmas, d’Enrique Buleo, pel·lícula estrenada a Sitges en la passada edició, ambientada en un poble manxec.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Pau Guillén, director del ‘Espígol Fest’, sobre l’edició d’enguany que des d’este dijous omplirà de cine diferents cases i espais d’Herbers, a la comarca veïna dels Ports: