Logotips d'organismes oficials

La Comarca del Matarranya aprova per unanimitat la sol·licitud de paralitzar la implementació dels parcs eòlics

En un ple extraordinari, els quatre partits polítics votaren a favor de la presentació d'alegacions al Ministeri de Transició Ecològica

Al ple van assistir gairebé una trentena de veïns i veïnes del Matarranya / Foto: S. Colomé

Des de fa unes setmanes el Matarranya s’ha vist immers en un acalorat debat al voltant d’un projecte que preveu construir quatre parcs eòlics al territori. En concret, es pretenen implantar vuitanta-quatre aerogeneradors en diferents termes municipals. Al Matarranya, les localitats afectades serien Massalió, La Vall, Calaceit, Valjunquera, La Fresneda i La Portellada.

Davant d’aquesta qüestió, la institució comarcal ha hagut de posicionar-se. Així, el passat dilluns 13 de gener es va convocar un ple extraordinari per abordar l’assumpte i donar a conéixer com es preveurien les properes accions des d’aquest òrgan de govern.

El ple s’inicià en la intervenció del president de la Comarca del Matarranya, Rafa Martí, que va explicar detalladament els precedents. Segons Martí, l’empresa Capital Energy, promotora d’este projecte, es va posar en contacte de manera individual en els diferents ajuntaments implicats. En estes reunions, d’una duració inferior als trenta minuts, els consistoris eren informats dels aspectes fonamentals del projecte i se’ls hi prometia l’arribada de més dades i l’actualització de l’avenç del projecte.

La sorpresa va arribar quan, a través de la premsa, els alcaldes s’assabentaren que el projecte es trobava en període d’al·legacions al web del Ministeri para la Transició Ecològica. “La bona fe que en un principi va demostrar l’empresa, es va trencar a la primera de canvi”, afirmà Martí.

A banda, des de la Comarca del Matarranya van remarcar les mancances que presenten estos documents a l’hora de tenir en compte els diferents aspectes territorials. Així, van insistir en que els projectes incompleixen diverses normatives territorials. Entre elles, tal com també apuntava l’Associació d’empresaris del Matarranya, l’article 51 del Decret d’Ordenació del Territori signat el 2008 i la Carta del Paisatge aprovada el 2010.

“És una comarca en què s’ha apostat per la natura. Indubtablement, edificar 84 aerogeneradors d’esta magnitud va en contra del desenvolupament territorial pel qual s’havia apostat”, remarcà Carlos Boné, portaveu del PP.

A més, també van incidir en el desconeixement del territori que s’entreveu en el projecte, que no fa un estudi de la viabilitat per al paisatge, de l’impacte visual o sonor, la pròpia repercussió en cadascun dels pobles o la proposta d’una línia d’evacuació viable.

En relació a aquest darrers punts, Martí afirmà que “és un projecte fictici que pretén construir quatre parcs eòlics sense un estudi real del territori. És una presa de pèl”.

Des del PAR, van remarcar que “este projecte no contempla a la comarca. Aparentment este document podria referir-se a un territori qualsevol, ja que no especifica els trets propis del Matarranya”, comentà Carmen Agud, portaveu i vicepresidenta de la institució.

Des de la CHA s’afirmà que el projecte no és compatible en la línia de treball que s’ha estat duent a terme els darrers vint anys a la comarca. “Diem no a un model imposat per grans empreses de fora del territori”, afirmà Fernando Mallén, portaveu de CHA.

“Creiem que és un projecte bàsic que no està prou definit i al que li falta incorporar normatives territorials i estudis d’impacte mediambiental. És un projecte incomplet. Pensem que té molt poca consistència perquè, entre d’altres, no té un estudi sobre els recursos eòlics que té el Matarranya. Per a dir-ho suaument: és riure-se’n de la gent”, apuntà Martí, portaveu del PSOE.

A partir d’aquesta reafirmació per part de tots els grups polítics, des de la institució comarcal s’aprovà per unanimitat presentar al·legacions al projecte i sol·licitar el seu recés i paralització per a arranjar estos paràmetres que falten i, a partir d’aquí, la Comarca podrà decidir si està a favor o en contra.

En cas que el Ministeri para la Transició Ecològica no acceptés la paralització, des de la institució comarcal sol·licitarien una ampliació de quaranta dies per a poder dur a terme les al·legacions necessàries. A més, també creuen que des del govern s’ha de donar tràmit d’audiència a tot l’aspecte social de l’entramat de la comarca, tan institucions com associacions.

El president de la Comarca afegí que el Matarranya, tot i tenir una entitat pròpia, està constitut per realitats diverses. Així, mentre que la part meridional es troba marcada per la ramaderia i el turisme, al nord predomina l’agricultura. Aquestes condicions poden generar conflictes d’interessos a l’interior de la mateixa comarca i, per això, “hem d’intentar compaginar per a que cap de les dues parts surti perjudicada”, afirmà el president de la Comarca.

Video Thumbnail

Valde Consell Comarcal Projecte Parc Eolic

Des de fa unes setmanes el Matarranya s'ha vist immers en un acalorat debat al voltant d'un projecte que preveu construir quatre parcs eòlics al territori. En concret, es pretenen implantar vuitanta-quatre aerogeneradors en diferents termes municipals. Al Matarranya, les localitats afectades serien

SABINA COLOMÉ
Mitjans