Logotips d'organismes oficials

La Comarca inicia un nou projecte de catalogació

Des de l'ens comarcal es demana la participació ciutadana per poder localitzar oliveres centenàries i singulars

Les oliveres centenàries destaquen per tenir unes copes de grans dimensions i un tronc fort.

Des de la Comarca del Matarranya mitjançant un projecte de cooperació amb el Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya, s’està duent a terme la catalogació de les ‘Oliveras centenàries i singulars’ que hi ha al nostre territori.

És inqüestionable el pes que ha tingut i té el cultiu de l’olivera, base de l’economia agrícola de la comarca, que es veu reflectit en el nostre paisatge caracteritzat pels bancals d’oliveres centenàries, que destaquen per les copes de grans dimensions i fort tronc, que produeixen unes exquisides olives i un excel·lent oli d’oliva. Precisament per ser conscients de la importància de protegir aquest escàs patrimoni natural que encara queda representat en les ‘Oliveres Centenàries i Singulars’ i de la necessitat de dotar-les d’un valor afegit que permeta la seua existència i perdurabilitat en el temps com a part del que va ser el paisatge d’aquest territori, es presenta aquest projecte de defensa i valorització de l’Olivera en el Territori Empeltre.

Per això, durant 2020, es durà a terme el Catàleg de les Oliveres Centenàries i Singulars del Matarranya on s’inclouran els exemplars que destaquen pels seus valors: dimensions, història, raresa, fisonomia o edat. Per això, es compta amb un equip multidisciplinari amb àmplia experiència en el coneixement del territori i en els diferents aspectes a cobrir en aquest Catàleg. També s’efectuarà la datació d’alguns exemplars per poder conéixer l’edat i la identificació genètica de les varietats autòctones. Aquest és un dels aspectes més interessants i que poden aportar noves dades sobre l’olivar del Matarranya. A més del coneixement es busca fer valdre les oliveres centenàries existents, amb la finalitat de valorar l’oli i les olives, així com el reconeixement i suport als agricultors per mantenir i conservar aquest patrimoni autòcton. L’objectiu és la posada en valor de la cultura de l’olivera a la vegada que contribueix al desenvolupament local.

Des de la Comarca es demana la participació ciutadana per poder localitzar aquests exemplars centenaris i singulars que han resistit els avatars del temps i han arribat fins a nosaltres. Per això, si coneixes alguna olivera que destaque per les seues grans dimensions o per la seua singularitat (forma, llegenda o història associada …), pots posar-te en contacte amb la Comarca del Matarranya a través del telèfon: 978 89 08 81 o enviar un correu electrònic a patrimonio@matarranya.org i des de l’administració comarcal es posaran en contacte amb tu.

REDACCIÓ
Mitjans