Logotips d'organismes oficials

La intensa nevada provoca la suspensió d’alguns serveis al Matarranya

Mentre que molts serveis han quedat anul·lats, les llevaneus estan treballant per obrir les carreteres comarcals.

Les flames de Sant Antoni han deixat pas a la neu, amb el paisatge ja tot blanc les brases de la nit anterior encara fumejaven a Pena-roja de Tastavins. / Foto: M. Jiménez

Les previsions meteorològiques de la borrasca Glòria s’estan complint al Matarranya. Diumenge les zones altes de la comarca ja es van tenyir de blanc i la matinada d’avui dilluns ha tornat a arrencar la nevada amb intensitat a tot el territori. A part de les boniques postals de paisatges nevats, el temporal ha deixat afectacions a les carreteres i s’han suspès diferents serveis.

Les flames de Sant Antoni han deixat pas a la neu, amb el paisatge ja tot blanc les brases de la nit anterior encara fumejaven a Pena-roja de Tastavins. Un dels pobles on el temporal ha arribat primer i amb més força. Però a poc a poc la neu ha anat fent acte de presència a tots els pobles del Matarranya, amb les conseqüències que això comporta.

“Ahir el Govern d’Aragó ja ens va avisar que avui estaríem en alerta taronja, pel que ja es va iniciar el protocol. Ens hem coordinat les administracions i estem fent tot el que podem”, ha comentat Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya.

A les sis del matí les tres llevaneus amb què compta la Comarca han eixit a netejar les carreteres. En tres rutes han anat adequant els vials, una en la zona de Pena-roja, Mont-roig i Torredarques, una altra des de Pena-roja a Beseit i la tercera fa la zona de Ràfels, la Portellada, la Fresneda, Fórnols i arriba fins a la Cerollera i la Canyada de Verich. De la resta de carreteres que discorren pel Matarranya se’n encarreguen altres administracions. Així, alguns vials, com la carretera de Lledó, són competència del govern aragonés, mentre que les carreteres nacionals ho són del govern espanyol.

Sobre la dificultat de mantenir obertes les carreteres, José Ramon Arrufat, conseller de l’àrea de territori de la Comarca del Matarranya ha comentat: “a la matinada han arrancat les llevaneus, obrint totes les vies. Tot i així, degut a la intensitat de la neu, les carreteres s’estan tornant a tapar. A les 15h tornarà a arrancar l’operatiu”.

S’han registrat diverses eixides de via i des de la institució comarcal es recomana “tenir prudència i paciència. Recomanem circular només en casos de força major”, ha insistit Arrufat.

D’altra banda, el transport escolar ha quedat suspès. Alguns col·legis han obert en serveis mínims però d’altres han tancat, mentre que les escoles infantils han suspès el servei. En alguns municipis també s’han anul·lat les classes d’adults. L’institut de Vall-de-roures ha obert però compta només amb la meitat de professors i únicament han acudit una cinquantena d’alumnes.

“Tenim cinc rutes escolars que s’han suspès per prudència. Han vingut cinquanta alumnes de Vall-de-roures, als que s’ha distribuït per cursos, però no s’estan realitzat classes normals. Avui fem més de servei de portes obertes que una classe normal”, ha comentat Ignacio Belanche, director de l’IES Matarranya.

A banda, la majoria de pobles compten només amb serveis mínims i, des dels diferents bandos s’ha informat de la suspensió de consultes mèdiques i d’infermeria, tancament de servei bancari i algunes farmàcies. En quant als serveis comarcals, s’ha anul·lat la recollida de residus convencional i el ‘Porta a Porta’.

També cal comentar el cas de Pena-roja, que avui tenia previst celebrar la festa patronal de Sant Fabià i Sant Sebastià però ha tingut que suspendre tots els actes que tenien preparats per a la jornada.

El temporal encara està previst que s’allargue fins dimecres. Caldrà veure com evoluciona per saber com i quan es reprendran tots els serveis.

Video Thumbnail

Nevada Matarranya

Les previsions meteorològiques de la borrasca Glòria s'estan complint al Matarranya. Diumenge les zones altes de la comarca ja es van tenyir de blanc i la matinada d'avui dilluns ha tornat a arrencar la nevada amb intensitat a tot el territori. A part de les boniques postals de paisatges nevats, el

REDACCIÓ
Mitjans